Pizza Hamuru Malzemeler
- 230 gram un
- ⅛ çay kaşığı maya, yaş veya instant
- 1¼ çay kaşığı (8 gram) tuz
- ½ çay kaşığı şeker
- ¾ fincan (170 mililitre) ılık su
- Zeytinyağı, sızma
Hamurun Hazırlanması:
- Hamuru ve mayayı birlikte karıştırın. (Yaş maya kullanıyorsanız, önce şekerle birlikte biraz suda 2-3 dakika eritin. Eğer instant maya kullanıyorsanız, kuru olarak ekleyin).
- Tuzu ve ardından suyu ekleyin. Karıştırma kabında hamuru yumuşak ve pürüzsüz bir hale gelene kadar yoğurun. (Napoliten tarzı pizza hazırlarken hamuru çok fazla çalıştırmak istemezsiniz; genellikle elle veya stand mikserinin ikinci hızında yaklaşık 2-3 dakika yoğurmak yeterlidir).
- Kabı hafifçe yağlayın, hamuru tekrar içine koyun. Kasenin üzerini streç filmle veya nemli bir havluyla örtün.
- Hamuru 24 ila 48 saat boyunca buzdolabında bekleterek yavaşça mayalanmasını, aromasının ve lezzetinin gelişmesini sağlayın.
Hamurun Açılması
- Pizza hamurunun yapışmasını önlemek için ellerinize bolca un serpin.
- Kaseden bir parça hamur alın ve avuçlarınız arasında yuvarlayın.
- Hamur topunu un serpilmiş çalışma yüzeyine koyun. Üzerine hafifçe bastırarak dairesel bir şekle getirin.
- Parmak uçlarınızı kullanarak hamurun etrafındaki kenarı oluşturun.
- Elinizin büyüklüğüne geldiğinde, bir elinizle hafifçe germeye ve diğer elinizle her seferinde çeyrek tur döndürmeye başlayın.
- Pizza şekillenene ve üzeri doldurulmaya hazır olana kadar tekrarlayın.
Sos
Malzemeler
400 gr soyulmuş domates
⅔ çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Domatesleri bir kasede rendeleyin veya pürüzsüz bir sos için blenderdan geçirin. Tuzu ilave edin. Pizzanın üzerine sosu dökün. Dikkat ettiyseniz sosu pişirmedik. Pizzayı pişirirken oluşan ısı, özellikle pizza taşı veya çelik kullanıldığında, bu işi gayet iyi yapıyor. Ama siz sosunuzu pişmiş tercih ediyorsanız, elbette öyle yapabilirsiniz.
Pizza yapımına başlıyoruz
Malzemeler
- Pizza hamuru
- 3-4 yemek kaşığı domates sosu
- 150 g pepperoni, ince dilimlenmiş
- Mozarrella topları
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Karabiber
Hazırlanışı
Pizza taşını veya pişirme tepsisini fırının orta rafına yerleştirin. Isıyı 260 °C’ye kadar yükseltin. 1 ila 1,5 saat önceden ısıtın.
Pizza hamuru hala unlanmış çalışma yüzeyindeyken, domates sosunu kaşıkla ortasına koyun ve kenarları sossuz bırakarak eşit şekilde yayın. Üzerine pepperoni dilimlerini yerleştirin. (Henüz mozzarellayı eklemeyin.) Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
Pizzayı fırına taşıyacağınız küreğin üzerine hafifçe mısır unu serpin; undan daha iridir ve bu sayede hamuru yapışmadan fırındaki taşa ya da tepsiye kolayca aktarabilirsiniz.
Pizzayı, kenarları altın rengini alıncaya pişirin. Mozzarellayı ekleyin; ısıyı fırından kaçırmamak için hızlı hareket edin. Peynirin erimesi için yeterli olacak şekilde 1 ila 2 dakika daha pişirin ve pizzayı fırından çıkarın. Soğuması için bir ızgara teli üzerine yerleştirin. Bu adım pizza tabanının terlemesini ve vıcık vıcık olmasını önler.
Üzerine karabiber serpin, zeytinyağı gezdirip ardından dilimleyin ve servis edin.