Yaşamı doğrudan etkileyen, sosyal ve ekonomik kayıplara neden olan doğal afetler aslında doğanın kendi döngüsü içindeki doğal davranışları. İnsan unsuru devreye girince bu “doğal” afetler ya tetikleniyor ya da etkileri çok daha yıkıcı sonuçlara neden olabiliyor. Dere yataklarına evler yapıyor, tarım arazilerine fabrikalar kuruyoruz. Ardından maalesef çoğu zaman telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz.
AKUT Arama Kurtarma Derneği tarafından 2019 yılında yapılan Deprem Farkındalık ve Bilinçlendirme Araştırması’nın sonuçları dikkat çekici sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre en çok korkulan doğal afet deprem, ardından yangın geliyor. Depremden bu kadar çok korkmamıza rağmen hazırlığımız var mı? Yok. Etrafımızda bir “acil durum toplanma alanı” olup olmadığını dahi bilmiyoruz. Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar da bir o kadar düşündürücü; sizce de harekete geçmek için geç kalmıyor muyuz?
En çok depremden korkuluyor
26 il ve istatistiki bölgede, Xsights Araştırma ve Danışmanlık şirketi iş birliğiyle yapılan araştırmada, afetler arasında en çok korkulanın %63 ile deprem olduğu sonucuna ulaşıldı.
Ardından %21 ile yangın, %8 ile sel–su taşkınları, %3 ile toprak kaymaları-kaya düşmeleri geliyor. Diğer tüm afetlerden korkulma oranı toplam %1; katılımcıların %6’sı ise doğal afetlerden korkmadıklarını ifade ediyor.
Yüzde 55’in deprem hazırlığı yok…
Araştırmada görüş bildiren katılımcıların %55’i depreme karşı “herhangi bir hazırlığının olmadığını” belirtti. “İlkyardım eğitimi aldım” diyenlerin oranı %21, “evimi sigorta yaptırdım” diyenlerin oranı ise %19 ile oldu. Katılımcıların %12’si ise “acil durum çantası hazırladım” yanıtını verdi.
Evinin hasar göreceğini düşünenler çoğunlukta
Araştırmaya katılanların %43’ü olabilecek bir depremde “evlerinin hasar göreceğini” düşünüyor, %32’si ise evinin sağlam olduğuna inanıyor ve bir “hasar-yıkılma” olmayacağını söylüyor. Her 4 katılımcıdan 1’i bu konuda kararsız kalıyor.
Deprem anında “ilk yapılacak şey”
Araştırma sonuçları gösteriyor ki, deprem olduğunda katılımcılar öncelikle (%38) “evde güvenli bir alana saklanmayı” tercih ediyorlar. “Hemen evden dışarı çıkarım” diyenlerin oranı %23, “çocuğumun yanına giderim” diyenler %22 oranında. Katılımcıların %13’ü “hiçbir şey yapmam” yanıtını veriyor. Bu soruya verilen yanıtlarda üzerinde durulan bulgu düşük gelir grubunun ve 55 yaş üstünün yüksek bir oranda “hiçbir şey yapmam” yanıtını vermesi.
Acil durum çantasında ilk sırada el feneri
“Acil durum çantasında” bulundurulan malzemeler konusunda %53’lük kesimin ilk sırasında el feneri var. Ardından %48 ile kuru yiyecekler, bisküvi, konserve, %42 ile su ve %34 ile sargı bezi geliyor.
Acil durum toplanma alanları
Araştırmaya katılanların %58’i yaşadıkları bölgede “acil durum toplanma alanı olmadığını” belirtti. Çevrelerinde bu amaçla ayrılmış bir alan olduğunu belirtenler ise %21, toplanma alanı konusunda hiç bilgisi olmayanların oranı da aynı şekilde %21. Dikkat çeken bir diğer sonuç ise bölgesinde acil durum toplanma alanı olsa da katılımcıların %23’ü yerini bilmiyor.