Ağız bantlama yöntemi, burundan nefes almayı teşvik etmek amacıyla yatmadan önce dudaklarınızın üzerine bir bant yapıştırılmasını içeriyor. Peki bu bilimsel mi bir yaklaşım mı yoksa bir şehir efsanesi mi, zararı var mı? Gelin birlikte öğrenelim.
Ağız bantlama nedir?
Ağız bantlamanın arkasındaki süreç tam olarak göründüğü gibi yani uyumadan önce ağzınızı bantlıyorsunuz.
Eğer düzenli olarak ağızdan nefes alan biriyseniz, teorik olarak, ağzınızdan nefes alamadığınızda otomatik olarak burnunuzdan nefes almanız gerekir.
Spor yaparken veya burun tıkanıklığınız varsa ara sıra ağzınızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz, ancak mümkün olduğunca burnunuzdan nefes almanız önemlidir. Burundan nefes almak şunlara yardımcı olur:
- Burun deliklerinizi yağlar ve sinüslerinizin kurumasını önler.
- Soluduğunuz havayı daha nemli hale getirir, bu da astım gibi kronik akciğer hastalıklarına yardımcı olabilir.
- Ağzınızdaki pH seviyesini dengeleyerek diş çürümelerini, ağız kuruluğunu ve diş eti iltihabını önler.
- Beyin fonksiyonu, kardiyovasküler sağlık ve genel kan oksijen seviyeleri için çok önemli olan nitrik oksit alımınızı artırır.
- Horlama olasılığınızı azaltır.
- Bazen potansiyel bir uyku apnesi tedavisi olarak pazarlansa da, ağız bantlamanın kendisi bu durumla ilişkili solunum duraklamalarını tedavi etmeye yardımcı olmayabilir. Bunun yerine, oksijen tedavisi gibi daha geleneksel uyku apnesi tedavilerine ihtiyacınız olabilir.
Ağız bantlamanın yan etkileri ve riskleri
Burnunuzdan nefes almanın faydaları kanıtlanmış olsa da, ağız bantlamasının potansiyel yan etkileri de vardır. Alerjiler veya hastalıklar nedeniyle ciddi burun tıkanıklığınız varsa da bu yöntemi kullanmamalısınız. Ağız bantlamanın aşağıdaki riskleri hakkında bir uzmanla görüşmeniz önerilir:
- Dudaklarınızda ve ağız çevresinde cilt tahrişi
- Ertesi gün kalan yapışkan kalıntılar
- Uykusuzluk ve uyku bozuklukları
Ağız bantlamasından görülen faydaların yalnızca anekdot niteliğindeki kanıtlara dayandığını unutmamak da önemli. Bugüne kadar, bu tekniğin altta yatan herhangi bir sağlık sorununu tedavi ettiğini kanıtlayan herhangi bir klinik çalışma yapılmadı.
Ağız bantlama nasıl denenir?
Ağız bantlamayı denemek istiyorsanız, sizin için güvenli olduğundan emin olmak için önce bir doktorla konuşmalısınız. İşte nasıl başlayacağınız:
- Dudaklarınıza ve çevresindeki cilt bölgesine vazelin sürün. Bu, cilt tahrişini ve banttan kaynaklanan yapışkan kalıntıları önlemeye yardımcı olacaktır.
- Ardından, istediğiniz banttan alın ve yatay olarak dudaklarınızın üstüne yerleştirin. Tüm ağız bölgesini kapladığından emin olun.
- Gece ağzınızı uyumadan bantlamadan önce, kendinizi sürece alıştırmaya yardımcı olması için gün içinde kısa bir süre bu tekniği deneyin. Bu, gün içinde burnunuzdan nefes alma alıştırması yapmanıza da yardımcı olabilir.
Uyku bandı nereden alınır?
Çeşitli markalar ürünlerini uyku bandı olarak pazarlar; bunlar internetteki pazaryerlerinde ve eczanelerde satılır.
Herhangi bir markanın uyku bandını almaya hazır değilseniz, aynı amaç için geleneksel cerrahi bandı da deneyebilirsiniz. Ameliyat bandını eczanenizde bulabilirsiniz. Cerrahi bandın hipoalerjenik olmayabileceğini ve bu nedenle cildinizi tahriş edebileceğini unutmayın.
Uyurken ağızdan nefes almayı durdurmanın diğer yolları
Geceleri ağzınızı bantlama düşüncesi ilk başta biraz endişe yaratabilir, ancak zamanla buna alışabilirsiniz. Diğer taraftan, uyurken ağızdan nefes almayı önlemenin başka birçok yolu var.
Reçetesiz alerji ilaçları
Ağızdan nefes alma sorununuzun sorumlusu alerjiler ise, doktorunuza reçetesiz satılan alerji ilaçlarını sorabilirsiniz.
Düzenli olarak alındığında antihistaminikler mevsimsel alerjiler, evcil hayvan tüyleri ve toz akarları ile ilişkili alerjik reaksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Dekonjestanlar, hastalıklar ve saman nezlesi nedeniyle tıkanan burun kanallarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Burun bantları
Burun bantları uyku apnesinin neden olduğu nefes alma sorunlarına yardımcı olmaz, ancak horlamayı hafifletmeye yardımcı olabilirler.
Bu ürünler, eczanelerden temin edebilir ve gece yatmadan önce burnunuzun üzerine yerleştirebilirsiniz.
Yaşam tarzı değişiklikleri
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de geceleri ağızdan solunumun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bunlar:
- Sigarayı bırakmak
- Yatmadan önce alkolden kaçınmak
- Kafein tüketimini azaltmak
- Aşırı kiloluysanız, kilo vermek de uyku apnesi riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Ağızdan nefes almanın yan etkileri
Genel olarak, ağzınızı bantlamanın ağız solunumunun bazı yan etkilerini önlemeye yardımcı olduğu öne sürülüyor:
- Gece öksürüğü gibi astım semptomları
- Ağız kuruluğu, diş eti kanaması, diş gıcırdatma ve çürükler gibi diş rahatsızlıkları
- Yüksek tansiyon
- Kalp atış hızında artış
- Uyku apnesi, daha sonra gündüz uyuklama ve kardiyovasküler hastalık riskinizi artırabilir
- Geceleri sık sık uyanmanıza ve çok ihtiyaç duyduğunuz derin uyku döngülerini kaçırmanıza neden olabilecek uyku bozuklukları
- Boğaz ağrısı
Ağızdan nefes almanın vücudunuzdaki iltihaplanmayı artırdığı ifade ediliyor. Kronik inflamasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere uzun vadeli sonuçlarla ilişkili:
- Kardiyovasküler hastalık
- Kanserler
- Bilişsel işlevlerde azalma
- Tip 2 diyabet
- Kilo alımı ve obezite
Ağızdan nefes alma, özellikle de devam eden semptomları fark etmeye başladıysanız ciddi bir tıbbi sorundur. Ağız bantlaması potansiyel olarak yardımcı osa da mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.