“Şekeri dikkatli tüket, yoksa dişlerin çürür!” Bu sinir bozucu ama haklı uyarıyı yüzlerce kez duymuşsunuzdur.
Diş plağındaki bakteriler, şekerleri fermente eder ve diş hasarına yol açan asitler üretir. Dişlerimizi korumak için sadece şeker ve gazlı içeceklerden uzak durmak yeterli değil. Çünkü çürüklerden daha ciddi bir diş hastalığı var: Periodontitis.
Periodontitis, diş etlerini ve dişleri destekleyen dokuları tahrip eden, kronik bir hastalık. Tedavi edilmezse diş kaybına neden oluyor. Diş eti iltihabı ile başlıyor, diş etlerini enfekte ederek kırmızı, hassas ve kanamaya yatkın hale getiriyor. Tedavi edilmeden bırakılınca periodontite doğru ilerleyerek, dişlerin destek yapılarını parçalayıp kaybına neden oluyor.
Periodontitis, büyük bir halk sağlığı sorunu. Gelişimini önlemek, bizi acı ve masraftan kurtarabilir. Yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarla pek çok metabolik, hormonal, genetik faktörün; beslenme bozukluklarının, kronik hastalıkların, stresin, sigara ve alkol kullanımının periodontal hastalıklar için risk faktörü olarak hastalığa yatkınlığı artırabileceğini gösteriyor. Şiddetli periodontitis dünya çapında her on kişiden birinden fazlasını, hafif seyirdeki hastalık da yüzde 90’ını etkileyebiliyor.
Dengeli beslenme ile periodontal sağlık arasındaki ilişki
Eski zamanlarda Avrupa limanlarından ayrılan denizcilerin, denizde birkaç ay geçirdikten sonra diş etleri kanıyor, iltihaplanıyor ve kısa bir süre sonra dişleri sonbahar yaprakları gibi dökülüyordu. İskorbüt denen bu klinik sendromu, taze meyve ve sebze tüketimi önlerdi. Daha sonra sendromun etiyolojisi ortaya çıktı: C vitamini eksikliği. C vitamini diş eti sağlığı için çok önemli. D vitamini ve B-12 eksiklikleri de periodontitis riskini artırıyor.
Vitamin eksikliğini gidermek günümüzde kolay olsa da hala periodontal hastalık oranları ve şiddeti artmaya devam ediyor.
Doğru ve dengeli beslenme periodontitis olasılığını yarıya indirebilir
Yapılan yeni bir çalışma kapsamında, sadece şeker ve vitaminler gibi belirli besinlerin değil, tüm gıdaların periodontitis ile arasındaki ilişkiye odaklanıldı ve 10 bin kişiye periodontal muayene yapıldı. Sağlıklı diş etlerine sahip bireylerin beslenme düzeninin, meyve, sebze, su ve çay açısından zengin bir diyet olduğu görüldü.
Uzmanlar, periodontitisin sürecin çok geç dönemlerine kadar semptomsuz olduğunu belirterek şeker, yüksek miktarda karbonhidrat, özellikle sükroz ve fruktoz alımının, kronik iltihaplanma yoluyla periodontal sağlığı etkileyebileceğini söylüyorlar.
Kalp rahatsızlıklarının da periodontitisi izlediği oldukça iyi biliniyorr. Kalp hastalığı riskini artıran aynı faktörlerinin, diş eti hastalığı riskini artırması da söz konusu.
Beslenme ve periodontal hastalık arasındaki ilişki yıllardır ilgi çekici bir konu olarak araştırılıyor. Elbette bu konuda daha alınacak çok yol var. Şekeri azaltıp daha fazla sebze-meyve yemek için zaten çok fazla nedenimiz varken, bu diş diyeti için neden bekleyesiniz?
Kaynak: https://medium.com