Fazla kilolardan yani yağlardan kurtulmak zaten yeterince zor, hele bir de inatçılarsa… Özellikle de bazı bölgelerdeki yağlar neden hiç eksilmiyor? Göbek, kalça, uyluk ve alt sırttaki yağlardan kurtulmak nasıl mümkün olur?
İnsan metabolizmasını ayrıntılı bir şekilde açıklamak biraz zor olabilir ama şu söylenebilir ki depolanan vücut yağlarını yakmak için önce yağ asitlerini yağ hücresinden çıkarmanız gerekir. Bu sürecin ne şekilde gerçekleştiği alfa-2 ve beta-2 adrenoreseptörlerine yani yağ asitlerinin mobilizasyonundan sorumlu hormonların bağlandığı reseptörlere bağlıdır.
Bilimsel terimler sıkıcı mı geliyor? O zaman şöyle diyelim; alfa-2 reseptörleri “kötü adamlardır” ve yağ hücresinden yağ asitlerinin harekete geçmesini engeller. Tersine, beta-2 reseptörleri “iyi adamlar” olarak yağ asitlerinin mobilizasyonunu artırırlar. Alt karın, kalçalar, uyluklar gibi inatçı vücut bölgelerine bakarsanız bulacağınız tek şey depolanmış yağlardaki asitlerin harekete geçmesine izin vermeyen bu kötü adamlardır.
Yağ hücresinden çıktıktan sonra yağ asitlerinin “yakılmak” için diğer dokulara taşınmaları gerekir. Belirli bir vücut bölümündeki kan akışının miktarı, bölümden ne kadar yağ taşınacağını belirler. Örneğin, alt vücut yağ dokusu, vücudun diğer bölgelerine göre %67 daha düşük kan akışına sahiptir. Zayıf kan akışında yağ asitlerini yağ hücresinden taşımak daha zordur.
Zor yağ yakmanın bir diğer nedeni de inatçı yağ bölgelerinin daha yüksek insülin duyarlılığına sahip olması. İnsülin düzenleyici bir hormondur ve besinlerin hücrelere girmesine yardımcı olur. Yağ hücreleri insüline farklı tepki verir. Örneğin inatçı yağ, genellikle insüline karşı çok hassastır ve insülin mevcut olduğunda yağ çıkışı engellenir. Ancak kalori açığınız olduğu sürece insülinin yağ kaybını engellemediğini unutmayın.
Şimdi gelelim “inatçı yağ hakkında ne yapmalı” bölümüne.
İnatçı yağlar nasıl kaybedilir?
İnatçı yağ sorununun üstesinden gelmek, genel olarak kilo vermek için izleyeceğiniz aynı dört kurala bağlıdır:
1- Sürdürülebilir kalori açığı: Yağ kaybetmek için harcadığınızdan daha az kalori almanız gerekir. Metabolik adaptasyonlar nedeniyle en az 3 hafta boyunca kilo kaybı her durduğunda kalori alımını 50-150 kalori azaltmanız gerekeceğini unutmayın.
2- Egzersiz: Beta-2 reseptör aktivitesini artıran ve yağ hücrelerinden yağın harekete geçirilmesine yardımcı olan egzersiz, yağ dokusu kan akışını da artırır. Direnç antrenmanı, en önemli egzersiz formunuz olmalıdır.
3- Düşük karbonhidratlı diyetleri deneyin: Düşük karbonhidratlı diyetler, alfa-2 reseptörlerinin aktivitesini inhibe eder ve insülin seviyelerini düşürür. Her ikisi de yağ mobilizasyonunu iyileştirir. Düşük karbonhidratlı diyetler, karbonhidratlardan alınan toplam günlük enerjinin %40’ının üst sınırı olarak tanımlanıyor.
4- Sabırlı olun: Çünkü uzun diyetin sonunda vücut her zaman inatçı yağlara dokunacaktır. Bu yüzden vücudunuza, inatçı bölgelere ulaşma şansı vermelisiniz. Kısa vadede pek bir şansınız olmadığını baştan kabul edin ve başarana kadar sabırla ilk üç kuralı uygulayın.
Kaynak: https://medium.com/