Yazı: Yaprak Özer
Radarıma takılan konuları sizlerle de paylaşmak istedim. İşte kısa bir özet, tamamını merak edenleri Yaprak Özer Blog’a davet ediyorum…
TIME En Etkili 100 listesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol yer aldı. TIME 100 etkili kişiyi dünya çapında etkin 100 kişinin anlatımıyla sunmuş lekarna-slovenija.com/. Birol’u da Amerikan Başkanı Joe Biden’ın yakın çevresinde yer alan çevre ve iklim konularından sorumlu özel temsilcisi John Kerry anlatmış. Aynı derginin kısa süre önce kapağında yer almayı başaran Biontech kurucuları karı koca Türkler de koltuklarımızı kabartmıştı… ve tabii ismini sayamayacağım diğerleri ki, ortak özellikleri bilim ve bilgi. Bu insanlar, her gün bırakın bilimle alakasını mantıkla yan yana gelmeyen ipe sapa gelmez özlü fetvaların yükseldiği toprakların evladı değil mi?…
Bize işlemez
Bir rapor daha… bir veri daha… bir senaryo daha… fark eder mi? Gerçekleri görmemizi kolaylaştırır mı?… Denemesi bedava, gayret benden! Chatham House iklim raporuna bakacak olursak, karbon emisyon oranları 2030’dan önce beklenen ölçüde düşmezse, yerküre ısısı tarihi ortalamanın 12 kat üstüne çıkmış olacak. “Hayatta kalma eşiği” olarak ifade edilen ısı stresine maruz kalacak küresel nüfus 10 milyonu bulacak. Ayrıca yaklaşık 3,9 milyar insan büyük ısı dalgalarıyla boğuşacak (2040). Küresel
Tarihe geçmenin yolu bu mu?
Çin’de 10 yaş çok kritik. Çocuklar okulda bundan böyle liderleri Xi Jinping düşüncesini öğrenecek. Gençlik yıllarına gelmeden Jinping’in hayatını ezberlemeleri beklenecekmiş. “Xi Jinping Dede” mottosuyla çocukların kalbine ve sonra fikrine yerleşmeye çalışıyor. Stalin’in Rusya’sı, Çavuşesku’nun Romanya’sı, Kim’in Kuzey Kore’si, Castro’nun Küba’sı gibi mi olacak acaba. Tarih hiçbirini hayal ettiği gibi anımsamıyor… Siyaset benim konum değil liderlik tarafında son bir cümleyle noktalamak isterim; Mustafa Kemal Atatürk. Türk asıllı DJ Ümmet’in Çin’de gerçekleştirdiği konserde İzmir Marşı’nı ve Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa diye yankılanan arenayı örnek göstermek isterim. Youtube’da bulabilirsiniz.
“Meritocracy” liyakat demek
İngiliz tahtının beklerken yaşlanan varisi Prens Charles, Suudi iş adamı Mahfouz Marei Mubarak’ın kurucusu olduğu hayır kurumlarına 1,5 milyon sterlinden fazla bağışta bulunmuş bir iş insanına şövalyelik ve İngiliz vatandaşlığı için devreye girmesi nedeniyle İngiliz basınında bolca yer aldı. İlginç değil mi… Hayır! Diyeceksiniz muhtemelen. Bizde çeşit çeşit liyakat(sız) örnekleri olunca, neden böyle bir haberi gündeme getirdiğimi merak edebilirsiniz. Bazı konular sınır tanımıyor, her coğrafyada oradan buradan çıkıyor…