Mevsim geçişlerinde görünen bahar alerjilerine hepimiz aşinayız. Peki yılın bu zamanında öksürmenizin, burnunuzu çekmenizin, hapşırmanızın veya başınızın ağrımasının nedeni de alerjileriniz olabilir mi?
İçinde bulunduğumuz dönem solunum yolu hastalıklarının tam mevsimi. Burnunuz tıkalı ya da akıyor; öksürüyor, hapşırıyor ya da her ikisini birden yapıyorsunuz; perişan haldesiniz ve etrafınızdaki herkes sizden bir adım geri duruyor. Soğuk algınlığı, influenza ya da COVID mi oldum diye düşünebilirsiniz ama durum bambaşka da olabilir.
Neler oluyor?
Alerji uzmanları “Burun tıkanıklığı bir veya iki hafta sonra geçmiyorsa, özellikle de gözler kaşıntılı veya sulu ise, soğuk algınlığı veya grip değil alerjiniz olabilir” diyor.
Peki bunu nasıl anlayacaksınız? Genelde soğuk algınlığı için test yapılmasa da COVID için test yaptırabilirsiniz. Belirtilerinize bağlı olarak influenza için de test yapılabilir. Tüm test sonuçları negatif olmasına rağmen şikayetleriniz hala devam ediyorsa konuya farklı açıdan bakmanın vakti gelmiş demektir. Alerjiler, bir tetikleyiciye karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkilerdir. Virüsler elendikten sonra, evinizdeki, ofisinizdeki, okulunuzdaki ve diğer ortamlardaki alerjenleri dikkate alma ve bunlarla mücadele etme zamanı gelmiştir.
Alerjileri virüslerden nasıl ayırt edebileceğimize ve nelere dikkat etmemiz gerektiğine gelin birlikte bakalım.
Kış aylarında hangi alerjenler mevcuttur?
- Kış mevsimi soğuk ve virüs mevsimidir, ancak yine de her zaman alerjiniz olabilir.
- Kış alerjenlerinin çoğu -alerjik tepkilere neden olan maddeler- iç mekanlarda bulunur.
- Tozlar, kediler, köpekler, küflü-nemli ortamlar, kış aylarında hapşırma, kaşıntı, deri döküntüleri ve nefes almada güçlük gibi alerji semptomlarının sık görülen tetikleyicileridir.
Kış alerjilerine kimler duyarlıdır?
Herkes. Çevresel alerjiler (çevrenizdeki alerjenlere karşı bağışıklık reaksiyonları) çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir, ancak üç yaşın altındaki çocuklarda daha nadirdir.
Soğuk algınlığı, grip, COVID veya diğer hastalıklar değil de alerjim olduğunu nasıl anlarım?
Solunum yolu hastalıkları ve reaksiyonları söz konusu olduğunda hem çevre kaynaklı alerjiler hem de enfeksiyonlar için ortak olan öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve yorgunluk gibi birçok semptom görülür. Ancak bazı önemli farklılıklar da vardır.
- Ateş, titreme, kas ve vücut ağrıları, tat ve koku kaybı, bulantı, kusma ve ishal viral enfeksiyonlarda yaygın olarak görülürken çevre kaynaklı alerjilerde nadiren görülür.
- Kaşıntılı veya sulu gözler ile hapşırma alerjilerde yaygın olarak görülür.
Alerjiler hakkında herkesin bilmesini istediğiniz tek şey nedir?
Tedavi edilebilirler!
Siz veya evinizdeki biri solunum yolu sorunu veya başka semptomlar yaşıyorsa ve neler olduğundan emin değilseniz, bir uzmana başvurmalısınız. Hastalığı tedavi etmenin ve diğer insanları korumanın en iyi yolunu bulmak için test yaptırmanız gerekebilir.
Kaynak: https://www.columbiadoctors.org/