Anne yemeği… Eğitim, iş, evlilik gibi nedenlerle zaman zaman uzak kaldığımız; en iyi aşçı yapsa bile annemizinkinin yerini asla tutmayan yemekler… Peki, bu yemekleri annelerimiz kadar güzel yapmak mümkün mü? Annelerden öğrendiğimiz ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Anne köftesi
Anne yemeği denildiğinde ilk akla gelenlerden biri şüphesiz köfte. Her bir malzemeyi özenle seçmeleri ve kimseyle paylaşmadıkları ufak tefek püf noktaları bu köfteleri benzersiz yapıyor. Peki nedir o püf noktaları derseniz işte birkaç tanesi: Öncelikle köftenizin kuru olmasını istemiyorsanız kıymanın orta yağlı olmasına dikkat edin. Dana kıymaya bir miktar kuzu kıyması ilave edin ve bu kıymayı mutlaka aldığınız yere iki defa çektirtin. Ayrıca rendelediğiniz soğanın suyunu sıkarak karışıma ilave edin. Köftelerin kabarmasını istiyorsanız köfte harcına karbonat koyabilirsiniz. Eğer köftenin yumuşak olmasını istiyorsanız karışıma iki yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız köfteleri 3-4 saat dolapta dinlenmeye bırakın bu şekilde tüm malzemeler birbiriyle özleşmiş olacaktır.
İmam bayıldı
Yaz günlerin iç ferahlatan zeytinyağlılarından olan imam bayıldı basit gibi görünse de lezzetin yakalanması anlamında en zor tariflerden biri. İmam bayıldının en önemli püf noktası tüm malzemeyi mümkün olduğunca kendi suyunda, kısık ateşte ve karıştırmadan pişirmekten geçiyor. Görüntü anlamında da mükemmele erişmek için patlıcanları limonlu suda bekletmeniz gerekiyor. Bu şekilde kararmasının önüne geçmiş olursunuz. Kaliteli bir zeytinyağı ve elbette zeytinyağlıların olmazsa olmazı yemekte tat dengesini sağlayan şeker de imambayıldının lezzet sırlarından. Soğan ve sarımsak oranını doğru yapmak ve harcına bir defne yaprağı eklemek lezzeti garantiliyor. Bir diğer püf noktası da zeytinyağının bir kısmını pişirirken diğer yarısını da piştikten sonra üzerinde gezdirmek.
Peynirli börek
Annelerimizin o nar gibi kızarmış böreklerinin sırrı nedir sizce? Böyle lezzetli olmalarında yufkanın taze olması büyük önem taşıyor. Peki ya diğerleri… Eğer puf puf kabarmış bir börek istiyorsanız yufkaların arasına soda, süt, yumurta ve sıvı yağdan oluşan bir karışım sürmeniz yeterli. Soda böreklerinizi kabartır, süt ise yumuşacık olmasını sağlar. Börekte kullanacağınız harcı kullanmak için sabırlı olun, önce tepsiye iki kat yufka serin ardından iç harcı ekleyin. İç harç daha sulu olacağı için yufkayı eritip böreğin tepsiye yapışmasına neden olabilir. Nar gibi kızarmış bir börek istiyorsanız üzeri için yoğurt-sıvı yağ karışımı kullanın. Fırından çıkınca farkı siz de anlayacaksınız. Eğer böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız fırında pişirmeden önce bir süre buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır.