Araştırmalar, egzersizin hastalık riskini azaltıp, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırarak ve bazı durumlarda da tersine çevirerek uzun bir ömrü desteklediğini gösteriyor.
Yaşlandıkça, doğal olarak, vücudumuzda kaçınılmaz etkiler görülür. Ancak yaşlanmayı hızlandırmak, hastalık riskimizi artırmak bizim seçimimizdir. Düzenli egzersiz yapanların yaşam kalitesi artıyor. Bu kişilerin sağlığı, zamana karşı savaşamayacak duruma gelene kadar, bozulmadan kalıyor.
Yaşla birlikte meydana gelen kas dokusu değişikliklerini inceleyen bir araştırmaya göre, 30 yaşından sonra, her on yılda bir kas kütlemizin yüzde 8’ini kaybediyoruz.
Kas kütlesi kaybı, hareket kabiliyetiyle gücün azalması, dengenin bozulması, metabolik hızın azalması ve yaşlanmanın hızlanması ile sonuçlanır; daha sık düşülür, ayağa kalkmak zorlaşır, sık sık baş dönmesi yaşanır ve hızla kilo alınır.
Çare: Egzersiz!
Egzersiz ve yaşlanma
Yaşlanmanın etkilerine karşı koymak için odak noktası, haftada birkaç kez kuvvet antrenmanı yapmayı gerektiren kas kütlesi ve kuvveti oluşturmak olmalı. Araştırmalar gücün, yaşlandıkça sağlığın temel belirleyicilerinden biri olduğunu gösteriyor.
140 binden fazla yetişkinde yapılan bir araştırma, en yüksek kavrama kuvveti seviyelerine sahip olanların, en düşük metabolik hastalık oranına sahip olduklarını buldu.
Yaklaşık 36 bin kadında yapılan başka bir araştırma, düzenli olarak kuvvet antrenmanı yapanların tip 2 diyabet oranlarında yüzde 30’luk ve kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinde yüzde 17’lik azalma olduğunu buldu.
Kuvvet antrenmanı, DNA hasarı, hareketlilikte azalma, hafıza kaybı ve kılcal damar yoğunluğunun azalması dahil olmak üzere, yaşlanmanın tüm yönlerini yavaşlatıyor. Kas protein sentezini, kas gücünü ve kemik yoğunluğunu destekliyor. Kas oluşturuyor, kas kaybını tersine çevirip, kalp sağlığını geliştiriyor; kemik-mineral yoğunluğunu, aerobik kapasiteyi, metabolik hızı artırıyor ve hareketlilik ile esnekliği geliştirerek yaşlanmayı büyük ölçüde yavaşlatıyor.
Birey, sağlıklı kas kütlesine ve fiziksel güce sahipse, yaşlandıkça zayıf denge, düşmeye bağlı yaralanmalar, sert eklemler ve daha fazla yaşa bağlı semptomlar önlenebilir.
Egzersiz, yağ birikmesini önlemeye yardımcı olur. Epigenetik saat teorisine göre, vücut kitle indeksindeki (BMI) her on puanlık artış, hayatı 2,7 yıl hızlandırıyor. Yaşla birlikte kas ve kemik kütlesindeki düşüş metabolik hızı yavaşlatıyor.
Farklı bir çalışma, yaşlı yetişkinlerin gıda alımını azalan enerji gereksinimlerine göre ayarlamadıklarında, yağ birikimini ve yaşlanmayı hızlandırdığını destekledi. Başka bir klinik çalışma ise, haftada üç saat hareketin, daha istikrarlı bilişsel durum ve daha az yaşlanma belirtisi ile ilişkili olduğunu buldu.
Yaşlanma kaçınılmaz. Ancak sağlığımızla ilgili verdiğimiz kararlar nasıl yaşlanacağımızı belirler. Her birey, alışkanlıklarına bağlı olarak yaşlanmayı hızlandırma veya geciktirme yeteneğine sahiptir. Egzersiz uzun ömrü destekler ve yaşlanmayı yavaşlatır.
Fiziksel aktivite, yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırmada, tüm yetişkinler için düzenli ve tutarlı olmalıdır.
Kaynak:
https://medium.com/wholistique/