Yumurtasız ekmek yapılır mı? Aquafaba ile yumuşacık ve lezzetli bir brioche yapmaya ne dersiniz? Aquafabadaki protein ve zeytinyağının birlikteliği, zengin ve yumuşak bir ekmeğe dönüşüyor.
Aquafaba, baklagillerin pişirme suyu. Pişirme sırasında, yumurta akının fonksiyonel özellikleriyle benzerlik gösterdiği için, vegan mutfakların vazgeçilmezi.
Brioche, geleneksel olarak, yumurta ve tereyağı ile zenginleştirilmiş bir Fransız ekmeği. Tarif, vegan malzemelerle yapılırken, yumurta ve tereyağı yerine, aquafaba ve zeytinyağı kullanılıyor.
Bu uyarlama tarifle, ekmek pişirmeyi sevenler hayal kırıklığına uğramayacaklar. Kullanılan iki temel bileşenin, geleneksel hamurun özelliklerini nasıl ortaya çıkardığını gördüğünüzde, çok memnun kalacaksınız.
Kabarık, hafif, katmanlı iç kısım ve hafifçe gevrek bir kabuk…
O kadar lezzetli ki, tek başına bile rahatlıkla ve büyük bir keyifle tüketebilirsiniz!
Eğer tezgah üzerinde kullanabileceğiniz bir stand mikseriniz yoksa, hamuru rahatlıkla elle yoğurabilirsiniz. Zeytinyağını, onu, tekrar tekrar yuvarlayarak ve katlayarak yoğururken eklemek, size yardımcı olacaktır. Hamur karıştırıcısı olan bir mikseriniz varsa, bu işlem kesinlikle daha hızlı gerçekleşecektir. Yoğurma süreci oldukça karmaşık ve hamurun dinlenme süresi uzun olsa da buna değeceğine emin olabilirsiniz.
Vegan Brioche
Malzemeler:
- Yarım tatlı kaşığı veya bir poşet kuru maya
- 80 ml ılık soya sütü
- 4 yemek kaşığı şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 200 ml (1 fincan) aquafaba
- 200 gr çok amaçlı un
- 400 gr ekmeklik un + yoğururken kullanmak için fazladan bir miktar
- 120 ml natürel sızma zeytinyağı
Yapılışı:
- Maya, soya sütü ve bir çorba kaşığı şekeri geniş bir karıştırma kabına koyun. Mayanın karışması için, kaseyi yavaşça çalkalayın. Mayanın biraz kabarması için, beş dakika bekletin. Kalan şekeri, tuzu, aquafaba’yı ve çok amaçlı unu ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Daha sonra, ekmek ununu ekleyin ve karışımı yaklaşık beş dakika yoğurun.
- Hamurun üzerine birkaç kaşık zeytinyağı dökün. Katlayıp açarak yağı yedirin ve işlemi hamur doyana kadar tekrarlayın. Bunu yaparken yüzeye biraz un serpebilirsiniz. Hamur topunun çok yapışkan ve yağlı görünmesi bir sorun değildir.
- İlk kabartma: Karıştırma kabını durulayın, kurulayın ve hamur topunu içine yerleştirin. Kâseyi sıkıca örtün ve hamurun sıcak bir yerde 90 dakika kabarmasına izin verin.
- İkinci tur: Hamuru yumruğunuzla ezerek yoğurun, örtün, bu sefer buzdolabına koyun ve gece boyunca orada bırakın.
- Üçüncü kabartma: Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hamuru, metal bir kabın içine, istediğiniz sayıda somuna bölerek yerleştirin ve 90 dakika kadar esneyip kabarmasına izin verin.
- Son olarak: 190C derecede 30 dakika pişirin. Üst kısmı, altın gibi kahverengi renkte ve kaptan çıkarıp yavaşça dokunduğunuzda, hafifçe sertleşmiş olmalıdır. Somunu yaklaşık on dakika dinlendirin, ardından dilimleyin ve afiyetle yiyin.
Fotoğraf: Laura Vincent
Kaynak:
https://tenderly.medium.com/the-aquafaba-files-vegan-brioche-4b10922657b7