Yeni bir çalışma, yaş almış bireylerde lavanta ve gül gibi aromaterapi yağlarının gece kullanılmasının bilişsel yetenekleri geliştirmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bu kokulara düzenli olarak maruz kalan yetişkinlerin kelime hatırlama oranları %226 oranında arttı. Ayrıca beynin öğrenme ve hafızada rol oynayan süreçlerinde iyileşmeler görüldü.
Bu alanda yapılan önceki araştırmalar, Alzheimer hastalığı, demans ve Parkinson hastalığı dahil olmak üzere çeşitli nörolojik bozukluklarda bilişsel gerilemeye koku alma duyusu kaybının da eşlik ettiğini veya hatta koku kaybının diğerlerinden önce geldiğini göstermişti.
7 farklı aromaterapi kokusu
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sağlıklı bilişe sahip genel sağlık durumu iyi olan 60-85 yaş arası 43 katılımcıyla çalıştı.
Katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı. Altı ay boyunca bir grup, her gece uykuya dalarken iki saat boyunca -koku difüzörü ile- daha yüksek esansiyel yağlara maruz bırakılırken diğer kontrol grubuna daha düşük konsantrasyonda esansiyel yağlar verildi.
Difüzör, haftanın her günü için bir tane olmak üzere yedi farklı koku arasında geçiş yaptı: gül, portakal, okaliptüs, limon, nane, biberiye ve lavanta.
Tüm katılımcılar çalışma başlangıcında ve 6 ayın sonunda bir dizi değerlendirmeye tabi tutuldu. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, koku zenginleştirme grubundaki katılımcıların, sözel öğrenme ve hafızayı değerlendirmek için kullanılan kelime listesi hatırlama testindeki performanslarında %226’lık bir iyileşme gösterdikleri görüldü.
Ek olarak, beyin dokusu içindeki ortalama su difüzyon hızı değerlendirildiğinde sol uncinate fasciculus’ta daha iyi işleyiş gözlemlendi. Bu alan öğrenme ve hafızada çok önemli bir rol oynayan bir beyin yolu. Genellikle ileri yaş ve Alzheimer hastalığı bu yolun bozulmasına neden oluyor.
Araştırmacılar, çalışmanın sonunda geceleri bir koku difüzörü kullanılarak yapılan koku zenginleştirmesinin sözel hafızayı ve belirli bir beyin yolunun bütünlüğünü önemli ölçüde geliştirdiği sonucuna vardı.
Kokular hafızayı güçlendirir mi?
2018 yılında yapılan farklı bir çalışmada, beş ay boyunca günde iki kez dört esansiyel yağ kokusuyla koku zenginleştirme deneyimi yaşayan yetişkinlerin, bunun yerine günlük Sudoku bulmacaları çözen gruba kıyasla koku alma işlevini ve sözel işlevi önemli ölçüde geliştirdiği ve depresyon semptomlarını azalttığı görülmüştü.
Elbette bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Uzmanlar uyku kalitesine ve potansiyel olarak hafızaya yardımcı olabileceği için gecede birkaç saat aromaterapi kullanımının denemeye değer olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com