Kekik türevleri, biberiye ve adaçayı gibi bitkilerin aromatik yağları, mutfağınıza zenginlik katıyor.
Kekik türevleri, biberiye ve adaçayı, kurutulduktan sonra bile aylarca aromasını yitirmeyen, kokulu yağlara sahiptir. Taze ya da kuru, pişirme esnasında salınan bu yağlar, yemeklere hoş lezzetler katarlar.
Tazeyken ve kurutulduklarında, özellikleri farklılıklar gösterir. Kullanacağınız yere hangisi daha uygunsa, onu edinin. Kurutulmuş otların yağları, tazelerinden yoğun olduğundan, kullanırken daha az miktarda eklemelisiniz.
Taze otları, kurumaları için asabilir veya bir tabağa yayarak, mutfağınızın en sıcak kısmında kurumaya bırakabilirsiniz. 2-3 hafta sonra, tamamen kuruduklarında, yaprakları saplarından ayırarak, bir yıl süreyle, kapalı kaplarda saklayabilirsiniz.
Otların klasik kullanımları:
Kekik türevleri, biberiye ve adaçayı et yemeklerinin tamamlayıcılarıdır.
Pişirmeden önce, etlerinizi onlarla ovabilir ya da içlerinde marine edebilirsiniz. Elinizde bol miktarda varsa, etlerinizi üzerlerine yatırarak fırınlayabilirsiniz. Mangal yaptığınızda güzel kokular yaymaları için, kömürlerin arasına karıştırabilirsiniz. Biberiye saplarını, et ve sebzeler için şiş olarak kullanabilirsiniz. Baklagillerle birleşmelerinden harika sonuçlar doğacaktır.
Biberiye: Limon, sarımsak, patlıcan, domates ve balzamik sirke ile mükemmel uyum sağlar. İtalyan yemeklerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ekmek hamuruna ekleyebilir ya da bir dilim kızarmış ekmeğin üzerinde, sarımsak ve tereyağı ile tüketebilirsiniz.
Dağ kekiği (Tyme): Portakal ve limon gibi turunçgillerle uyumludur. Soğan, domates ve mantarlarla birlikte pişirebilir, ev yapımı et sularına ekleyebilirsiniz.
Kekik (Oregano): İtalyan ve Yunan mutfaklarının vazgeçilmezidir. Fırından yeni çıkmış pizzanın, salata ve makarnaların üzerine taze olarak, çorba ve domates soslarında kurulmuşunu kullanabilirsiniz.
Adaçayı: Helvacı kabağı ve kümes hayvanları ile yapılan yemeklere nefis bir tat ve koku verir. Krem peynir, tereyağı ve cevizle iyi gider.
Pratik Tarifler:
Fırında patatese eşlikleriyle onu enfes hale getirirler.
Fırında Patates Dilimleri
- 1 kilo patates
- 3-4 yemek kaşığı doğranmış biberiye, kekik ve/veya adaçayı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Fırını 220 derecede ısıtın. Patatesleri fırçalayın, kabuklarıyla dilimleyin. Otlar, tuz, karabiber ve yağ ile büyük bir kasede karıştırın. Pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine dizin. Yumuşayana kadar 30-40 dakika fırında pişirin.
Otlu Tereyağı
- 115gr kadar tereyağı(Oda sıcaklığında)
- 3-4 yemek kaşığı doğranmış biberiye, kekik veya adaçayı
- Yarım tatlı kaşığı tuz(Tereyağı tuzluysa, eklemeyin)
Tüm malzemeleri bir kasede iyice karıştırın. Pişirme kağıdı veya streç film üzerine yayın, silindir haline getirin ve 2 saat buzdolabında bekletin. Kullanıma hazır olduğunda, dilimleyerek sıcak et veya sebzelerin üzerine koyun.
Kurutarak saklayın:
Kurutulmuş otlar dayanıp ve bozulmadığı için, saklayıp yıl boyunca tüketebilirsiniz. Az miktarda kullanacaksanız, ihtiyacınız olduğu kadarını baharatçılardan, birkaç ayda bir satın alabilirsiniz.
Kendi bitkilerinizi yetiştirin:
Mutfakta kullanacağınız otları, evlerinizin güneş gören bir kısmında, saksılarda, balkonunuzda, verandanızda veya bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Çiçeklenmeye başladıklarında keserseniz, yapraklanmaya devam edeceklerdir.
Ilıman bir iklimde yaşıyorsanız ve toprağa ekecek yeriniz varsa, güzel bir peyzaj çalılığı yaratabilirsiniz.
Kendi diktiğiniz bitkilerin hasadını kullanmak ayrıca keyifli olacaktır.
Hayatınıza çeşni katın:
Evinizde kullandığınız otlarınızın raflarda süs olarak kalıp bayatlamalarına izin vermeyin.
Taze olarak alırsanız kış için kurutun ve eskiyenleri atın.
Yemeklerinize aromatik otları eklemek, öğünlerinize lezzet katacaktır.