Yer fıstığı çocuklar arasında en yaygın gıda alerjilerinden biri. Ancak yeni araştırmalar bu durumun nasıl değiştirilebileceğine ışık tutuyor. Araştırmacılar, çocukların bebeklikten beş yaşına kadar düzenli olarak yer fıstığı ürünleriyle beslenmesinin, ergenlik döneminde yer fıstığı alerjisi oranını %71 gibi önemli bir oranda azalttığını söylüyor. Bu durum, çocuklar birkaç yıl boyunca yer fıstığı ürünleri yemediğinde veya bunlardan uzak durduğunda bile geçerli oluyor.
Yer Fıstığı Alerjisi Hakkında Erken Öğrenme klinik çalışması sırasında katılımcıların yarısı bebeklikten beş yaşına kadar düzenli olarak yer fıstığı ürünleri tüketirken, diğer yarısı bu süre zarfında yer fıstığından kaçındı.
İlginç bir şekilde araştırma ekibi, yer fıstığı ürünlerinin erken yaşta kullanılmaya başlanmasının beş yaşında yer fıstığı alerjisi riskini %81 oranında azalttığını tespit etti. Programa katılan çocuklardan beş ila altı yaşları arasında yer fıstığı ürünleri yemekten kaçınmaları istendi. Araştırmacılar, fıstık tüketen gruptaki çocukların çoğunun altı yaşında hala alerjiden korunduğunu tespit etti.
Son yapılan çalışma ise yer fıstığı ürünlerinin erken tüketiminden elde edilen korumanın ergenlik dönemine kadar uzanıp uzanmayacağını test etmek için tasarlandı. Altı yaşındayken yer fıstığına alerjisi olan çocuklara yer fıstığından uzak durmaya devam etmeleri tavsiye edildi.
Araştırmaya ilk çalışmaya katılan 640 kişiden 508’i, yani neredeyse %80’i katıldı. Katılımcılar kayıt sırasında ortalama 13 yaşındaydı. Yer fıstığı tüketen grupta 255 ve yer fıstığından kaçınan grupta 253 katılımcı ile çalışma neredeyse tamamen eşit bir şekilde bölündü.
Değerlendirmeleri yürütmek için araştırmacılar oral gıda testi kullandılar. Katılımcılara kontrollü bir ortamda yavaşça artan miktarda yer fıstığı verilmesini içeren bu yöntemde araştırmacılar, gençlerin 20’den fazla yer fıstığına eşdeğer olan en az beş gram yer fıstığını güvenli bir şekilde tüketip tüketemediklerini gözlemledi. Ayrıca katılımcılara son zamanlardaki yer fıstığı yeme alışkanlıkları hakkında anket yapıldı.
Bulgular, tutarlı tüketimin ve yer fıstığıyla erken tanışmanın ergenlik yıllarında yer fıstığı alerjisi riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Ayrıca araştırmacılar, yer fıstığı tüketen gruptaki katılımcıların çocukluk dönemi boyunca diğer katılımcılara kıyasla daha fazla yer fıstığı ürünü tüketmesine rağmen, tüketilen yer fıstığı sıklığı ve miktarının her iki grupta da büyük farklılıklar gösterdiğini ve hiç yer fıstığı ürünü tüketilmeyen dönemleri de içerdiğini tespit etti. Bu durum, erken fıstık tüketiminin düzenli olarak fıstık yemeye gerek kalmadan nasıl bu tür faydalar sağlayabileceğine ışık tutuyor.
Gıda alerjisi neden olur?
Gıda alerjilerinin gelişiminin arkasındaki nedeni saptamak oldukça zor ve bu nedenle hala öğrenilecek çok şey var. Birçok insan gıda alerjisi ile büyür; ergenlik ya da yetişkinlik dönemlerinde bu alerjiyi atlatır. Bununla birlikte, hayatları boyunca yedikleri bir şeye karşı rastgele bir günde yeni bir alerji geliştiren yetişkinler de var.
Bunun altında yatan nedenler tam olarak bilinmemekte. Kabuklu deniz ürünleri yetişkinlikte yeni başlayan yaygın bir gıda alerjisi ve bazen çocuklar dört ya da beş yaşlarında, o zamana kadar yediklerinden dolayı herhangi bir olumsuz semptom yaşamadan fındık alerjisi geliştirebilir. Gıda alerjileri ile ilgili pek çok nüans ve henüz keşfedilmemiş bilgi alanları var. Bununla birlikte, yer fıstığı ile erken tanışmanın yetişkinlikte alerji olmama şansını artırmaya yardımcı olabileceğini gösteren oldukça tutarlı kanıtlar var.