Bazıları yemek pişirmeyi sevmez, bazılarıysa bunun için yaşar. Aşağıdaki teknikleri zaten biliyor olsanız da mutfakta yapacağınız birkaç değişim ve geliştirme ile yemek pişirme becerinizi gurur duyacağınız bir seviyeye taşıyabilirsiniz.
Uygun bıçak kullanımı
1-Şef bıçağı
Kesme işinin yaklaşık yüzde 90’ını halledecek güç kaynağınız… İyi bir şef bıçağı her şeyi kesme, dilimleme ve hazırlamada kullanılmalı. Bıçağın rahat tutulması, şeklinin size uyması ve iyi kalitede çelikten olması önemli.
2-Soyma bıçağı
Soyma bıçağı hafif, keskin, ince ve küçük yiyecekleri doğru şekilde kesmek veya meyve ve sebzeleri soymak için kolay hareket ettirilebilir olmalı.
3-Tırtıklı bıçak
Çoğunlukla ekmekle ilişkili olsa da tırtıklı bıçak, kek veya yumuşak meyve-sebze gibi şeyleri de kesmede size yardımcı olabilir.
Bunlar sadece balkabağı, karpuz gibi kesmesi zor yiyecekleri dilimlemek için kullanılmalı, asla küçük yiyecekleri ve bitkileri doğramak kullanılmamalı.
Bıçak bakımı
Bıçağınızı ne kadar temiz, düz ve keskin tutarsanız o da işini o kadar iyi yapar. Bıçak bileme aparatınız mutlaka olmalı. Her seferinde bıçağınızı kullanmadan önce bilemelisiniz. Bu işlem bıçağınızı daha da keskinleştirmenize yardımcı olur.
Önceden ısıtma
Hemen hemen her tarif, bir tava veya fırının önceden ısıtılmasını gerektirir.
Fırınınızı en az 5 dakika ve kalınlığına bağlı olarak tavaları yaklaşık 2–3 dakika önceden ısıtmalısınız.
Yemeğinizi uygun şekilde ısıtılmış bir fırına veya tavaya eklediğinizde, çok fazla ısı kaybetmezsiniz ve yiyecekler hemen pişmeye başlar.
Tavayı aşırı doldurmaktan kaçının
Çok yaygın görülen bir başka hata da ızgara yaparken veya sotelerken tavaya çok fazla yiyecek koymak.
Yiyecekler düzgün şekilde kızarmaz ayrıca yanlış tatlar ve kıvamlar verir. Her bir parçanın eşit şekilde kızarması için gruplar halinde pişirmek en iyisidir.
Tuz kullanımı
Az miktarda tuz, acılığı azaltır ve tatlılıkla ekşiliği arttırıyor. Tuzlu bir tarif içinse, kullanırken tuz eklemekten çekinmeyin, tadını aldığınızdan emin olun.
Bir diğer önemli ipucu da etinizi pişirmeden önce daima tuzlamanızdır. Tuz, proteinlerin kendi doğal sularını korumalarına yardımcı olur, iç sıvıları yüzeye çeker, sonra çözülür ve et tarafından yeniden emilen bir tuzlu su oluşturur.
Çalışma alanının düzeni
Yemek pişirirken kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, organize olarak süreci kolaylaştırmak. İhtiyacınız olacağını düşündüğünüz her şeyi önünüzde bulundurun ve tavayı ısıtmadan tüm ürünlerinizi ve etlerinizi hazırlayın.
Tadına bakma
Profesyonel aşçıları amatör aşçılardan ayıran şeylerden biri, sürecin her adımında her şeyi tatma alışkanlıklarıdır. Hayal kırıklığını azaltmanın en kolay yolu tatmaktan geçer.
Bir malzemenin miktarı, ne kadar az olursa olsun, yemekte büyük değişiklikler yapabilir. Bu nedenle malzemeyi eklemeden önce ve sonra tatmak, etkisini anlamanıza yardımcı olabilir.
Servis yapmadan eti dinlendirin
Bu mantık, başta tavuk olmak üzere tüm et türleri için geçerlidir. İdeal dinlenme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Isı kaybını önlemek için eti folyo ile kapatabilirsiniz.
Unlu mamulleri de dinlendirin
Bu özellikle ev yapımı ekmekler için geçerlidir. Herkes sıcak ekmeği sever ama fırından çıkar çıkmaz kesmek, size iyi bir ekmeğe mal olur.
Bu mantık kek, turta ve kurabiye gibi tüm unlu mamuller için geçerlidir. Dinlendirme, pişirme işleminin bitmesini sağlar, doğru dış dokuyu geliştirir ve ayrıca tatlılığın gelişmesine yardımcı olur.
Temel salata sosu kuralı
İyi bir salatanın omurgası sosudur ve iyi bir sos, yağ ve asidin mükemmel birleşimidir. Bir salata sosu için oran 3yağ/1asittir. Asit sirke, balzamik sirke, limon ve hatta başka bir narenciye suyu olabilir.
İkisini küçük bir kavanoza koyun, biraz tuz ekleyin ve iyice çalkalayın.
Tuz, yağ, asit ve ısı
Tuz, yağ, asit ve ısının yemeğinizi nasıl değiştirdiğine dair bir temele sahip olmak, sizi düşündüğünüzden daha iyi bir aşçıya dönüştürebilir.
Tuz, lezzeti güçlendirir ve dokuyu etkiler.
Asit, lezzeti artırır, dengeler, renk ve dokuyu değiştiren kimyasal reaksiyonları başlatır.
Yağ, doyurucu ve lezzetli hale getirir, doku kazandırır.
Isı, malzemeleri daha heyecan verici bir şeye dönüştürmek için kullanılır. Karamelizasyon ve yavaş pişirme gibi şeyler, normal malzemeleri yeni bir seviyeye taşıyabilir.
Bunları anlamak, yeni teknik ve tatları denerken size bir yol haritası verir.
Fermantasyon
Fermantasyon, bir beceri değil eğlencedir. Soya sosu, miso, kombucha, kimchi, lahana turşusu ve yoğurt gibi şeyler fermente gıdalardır. Fermente gıdalar lezzetli, karmaşık tatlara sahip ve faydalı probiyotikler açısından zengindirler.
Su, tuz ve kavanoz varsa, evde herhangi bir meyve veya sebzeyi fermente edebilirsiniz.
Genel kural, yiyeceğin ağırlığının yüzde 2’si kadar tuzlu sudur. Bir kavanoza yiyecek ve tuzlu su ekleyin ve oda sıcaklığına bağlı olarak 5-10 gün boyunca kapalı tutun. 5 gün sonra kontrol edin. Bu sürece lakto-fermantasyon adı verilir ve laktobasil gibi iyi bakterilerin kötü bakterileri inhibe ederken gelişmesine izin verir.
Yemek pişirme konusunda ustalaşmak uzun bir yol. Yemek yapmak stresli değil eğlenceli olmalı…
Elbette bunların hiçbiri kural değil. Bu öneri, ip uçları ve püf noktalarıyla sıradan bir ev aşçısı bile olsanız fark yaratabilirsiniz.