Malzemeler
500 gram buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuru üzüm
10-12 adet kuru kayısı
10-12 adet kuru incir
1 adet elma
1 adet portakal kabuğu
5 adet karanfil
1,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
Süslemek için
Nar, ceviz içi, kuş üzümü, tarçın tercih ettiğiniz diğer kuru yemişler.
Yapılışı
Bol suda iyice yıkadığınız aşurelik buğdayı tencereye alın. Üzerini yaklaşık üç parmak kalınlığında geçecek sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlamaya bırakın.
Aynı şekilde ayrı ayrı tencerelerde bir gece önceden ıslattığınız nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ekleyerek orta ateşte haşlayın.
Kuru kayısıları küp küp kesin 10 dakika kadar haşlayın. Kuru incirleri de küçük küpler halinde kesin ve süt ile haşlayın. Kuru üzümleri ayıklayıp ayrı bir kapta su ilavesiyle haşlayın.
Elmayı soyup çekirdekli kısımlarını çıkartın, kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
Bol suda yıkadığınız portakalın kabuğunu rendeleyin.
Buğdayın kontrol edin ve dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırın.
Haşlanan nohut ve kuru fasulyeyi süzdükten sonra buğdayın haşlanmakta olduğu tencereye aktarın.
Aşurenin temel malzemeleri olan bakliyatları ekledikten sonra yaklaşık 5 su bardağı sıcak su ilave edin. Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının suyunu süzdükten sonra aşure tenceresine alın.
Yıkayıp, süzdüğünüz pirinci, doğranmış elmaları ve portakal kabuklarını da ekleyin. Karanfili de tencereye alıp tüm malzemeyi aralarda karıştırarak yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın.
Sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırdıktan sonra tencereye döküp, hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırma işlemine devam edin. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirin.
Aşurenin tadını ve bakliyatların pişme derecesini kontrol edin, istediğiniz kıvama geldiyse ateşten alın. Ilınması bekletin.
Süslemesi için; kaselere aldığınız aşurenin üzerini tercih ettiğiniz baharat ve kuru yemişleri süsleyerek aşurenizi tamamlayın.