Dünya üzerine bu kadar aç insan varken artan yemekleri çöpe atmak gıda israfının yanı sıra sürdürülebilir bir dünyayı hedeflerken yapmamız gereken en son şey. Peki artan yiyecekleri nasıl değerlendirebiliriz. İşte size fikir verebilecek birkaç öneri …
Dünyadaki gıdaların üçte biri çöpe gidiyor. Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2030 yılında çöpe giden gıda atığı yıllık 2,1 milyar tona çıkacak. Bu rakamın parasal değeri ise 1,5 trilyon dolar ile ifade ediliyor. Bir yanda böylesi bir israf yaşanırken dünyada yaklaşık 780 milyon insanın açlık çektiği de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konuluyor. Halbuki çöpe giden bu gıdaların büyük bir bölümünü kurtarmak elimizde. Hepimiz evimizde arta kalan yiyecekleri değerlendirmek için daha fazla çaba sarf edersek dünya daha güzel bir yer haline dönüşebilir. Ne dersiniz? O zaman gelin arta kalan yiyeceklerimizi nasıl değerlendirebileceğimize bir göz atalım.
Mutfakların bir numaralı sorunu: Artan ekmekler
Pek çoğumuz bir gün öncesinden kalan ekmekleri tüketmeyiz. Peki ama bu ekmekler ne olacak? Çöpe mi gidecek? Tabii ki hayır. Ekmeği değerlendirmenin pek çok yolu mevcut. Önce fırınlayıp sonra robottan geçirerek köfte hazırlarken ya da tavuk panelerken kullanabilirsiniz. Küp küp doğrayıp fırınlayarak çorbalarda değerlendirilmek üzere kıtır ekmekler yapabilirsiniz. Ya da rendelediğiniz domates, peynir, sarımsak, maydanoz ve zeytinyağından oluşan bir karışımı dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürerek fırınlayıp kendinize enfes bir kahvaltılık ya da ara öğünler yaratabilirsiniz. Bayat ekmekleri dilimleyip yumurtaya bulayıp kızartabilirsiniz. Yumurta, kıyma ve baharatla karıştırarak ekmek köftesi yapabilirsiniz. Ya da ıslama yapabilirsiniz. Bunun için ekmekleri küp küp keserek fırınlayın. Daha sonra bir tavada küp küp doğradığınız 1 adet soğanı kavurup üzerine salça ilave ederek bir miktar karıştırın, üzerine kıyma koyup iyice kavurun, damak tadınıza göre baharatlarla tatlandırın. Bu sosu kuruttuğunuz ekmeklerin üzerine döküp ekmeklerin sosu çekmesini bekleyin. Daha sonra servis yapın.
Artan pirinç pilavını bir de böyle değerlendirin
Arttı diye hiç endişelenmeyin zira pirinç pilavını değerlendirmenin pek çok yolu var. Öncelikle artan pirinç pilavını değerlendirmenin en lezzetli yolu kadınbudu köftede kullanmaktır. Bunun yanı sıra kış günlerinde dumanı üzerinde tüten çorbalara da artan pilavı ilave ederek değerlendirmek mümkün. Ispanak ya da kavrulmuş kıyma harcına koyup böreklerde de kullanılabilir. Ya da ıspanak, pırasa, kabak gibi yemeklere de ilave etmek mümkün. Bunun yanı sıra artan pirince bezelye, salatalık turşusu, yeşil soğan, maydanoz, dereotu ilave ederek enfes bir pirinç salatası da yapabilirsiniz. Yeter ki isteyin formül çok!
Artan tavuk ve hindi etleriniz ziyan olmasın!
Artan tavuk ve hindi eti gibi beyaz etlerinizi küçük küçük doğrayıp patatesle harmanlayarak bir börek harcı olarak değerlendirebilirsiniz. Kış aylarında şifa vermesiyle ün yapan tavuklu şehriye çorbası yapabilirsiniz. Pilava ilave ederek tavuklu pilav şeklinde kullanabilirsiniz. Ya da Çerkez tavuğunda değerlendirebilirsiniz. Diğer malzemelerden yararlanarak bir güveç yemeği ile akşam yemeğine imzanızı atabilirsiniz.