Tırnaklarınızda bir kalınlaşma mı fark ediyorsunuz? Bu pek de hoş olmayan değişiklik, özellikle görüntüsüyle canınızı sıkıyor olsa gerek. Ancak daha çok ayak tırnaklarında görülen kalınlaşma sorunu estetik duruşun ötesinde ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bu sorunlar nedir ve neden olur diye merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Tedavi edilmezse kötüleşip ağrıya neden olabilen kalın ayak tırnaklarının birçok potansiyel nedeni var. Sebepleri anlayarak, hızlı tedavi etmenin ötesinde tırnaklarınızda böyle bir sorunun oluşmasını bile en baştan önleyebilirsiniz.
Tırnaklar, altlarındaki tırnak yatağının yumuşak dokusu ile ötesindeki ortam arasında güçlü bir bariyer görevi görür. Parmak ucunun yumuşak derisine karşı sert bir kontrast sağlayarak parmakların duyusal işlevlerine de yardımcı olurlar. Yaşlandıkça tırnaklar kırılmaya başlayabilir veya kalın tırnakların oluşmasına neden olan bir durum gelişebilir. İlk oluştuğu sıralarda kalın ayak tırnakları gözden kaçabilir. Daha belirgin bir şekilde kalınlaştıkça tırnakların kırılgan ve kötü kokulu olduğu görülebilir. Tırnaklar yerinden çıkmış gibi durabilir. Kolayca ayrılabilir veya çatlar. Kesmesi zorlaşabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissi artar. Ayrıca tırnağın rengi sarı, yeşil, kahverengiye dönebilir ve üzeri pürüzlü, çıkıntılı veya pullu görülebilir.
Birçok sıkıntıyı beraberinde getirebilen kalın ayak tırnaklarında en olası neden mantar enfeksiyonudur. Onikomikoz adı verilen bir mantar enfeksiyonu türü, kalın tırnakların en yaygın nedenlerinden biridir. Mantar enfeksiyonları genellikle sıcak ve nemli ortamlarda geliştikleri için ayak tırnaklarında büyür. Kolayca yayılırlar ve hızlı bir şekilde gelişerek yukarıda açıklanan semptomların çoğuna neden olabilirler. Ayak tırnaklarında mantar enfeksiyonlarının oluşum nedenleri ise ıslak alanlara sürekli maruz kalmak, sigara içmek, sıkı ayakkabılar olabilir. Mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmak için, insanlar halka açık yerlerde, özellikle soyunma odaları ve duşlarda çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınmalıdır. Ayakkabıların kuru kalması da önemlidir. Bunun yanı sıra sedef hastalığı, diyabet, bağışıklık eksiklikleri, dolaşım sorunları, kemoterapi görmek gibi durumlar da kalın tırnakların gelişmesine sebep olabilir.
Ayak tırnakları ani veya tekrarlayan travma veya yaralanma sonucu da kalınlaşabilir. Çoğunlukla bu, futbolcular, koşucular ve dansçılar gibi spor veya egzersizle uğraşan kişilerde olur. Çoğu zaman, yaralanma nedeniyle kalın tırnaklar mantar enfeksiyonları ile karıştırılır.
Gelelim tedavi konusuna. Yaşlanmanın bir kişinin ayak tırnaklarının kalınlaşmasına neden olduğu durumlarda, tedavi muhtemelen onları düzeltmek için pürüzlü yüzeyleri parlatmak kadar basit olacaktır. Diğer durumlarda ise uzman bir doktorun tedaviyi reçete etmesi gerekir. Kalın tırnaklar için tedavi seçenekleri reçeteli kremler veya merhemler, ağızdan alınan ilaçlar, lazer tedavisi, ışık tedavisi veya enjeksiyonlar olabilir. İlerlemiş süreçlerde ise tırnağı çıkarmak ve yeniden büyümesine izin vermek için ameliyat gerekebilir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/