Yazı: Nilüfer Eriş – Corvo Art Gallery Kurucu
1810 yılında II. Mahmud döneminde Osmanlı ve Türk ordusuna ayakkabı ve deri ürünlerinin tedarikini sağlama amacı ile kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası İstanbul’un en eski fabrikalarından biri. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve birçok tarihi olaya şahitlik yapan fabrika 1933 yılında Sümerbank’a devredilmiş ve o zamandan bu yana hafızalarımızda asla eskimeyen sağlam Sümerbank ayakkabıları olarak yer edinen deri kunduralarının üretimini 1999 yılına kadar gerçekleştirmiş.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kesintisiz olarak faaliyet göstermiş bu endüstriyel alan, Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar sebebiyle değeri tartışılmaz bir kültürel miras. İşte bu mirası korumanın bilinciyle, eski fabrika alanında ilhamını geçmişten alarak yaratıcı fikirlerin üretildiği bir buluşma noktası olarak faaliyet gösteren Beykoz Kundura, geçmişinden getirdiği kültürel değerlere yenilerini ekleyerek, 2018’den beri de İstanbul’un gözde kültür ve sanat merkezlerinden birine dönüştü.
Fabrikanın aktif olduğu 1999 yılına kadar ki dönemde buhar üretiminin yapıldığı kazan dairesi olarak kullanılan bölümde gerçekleştirilen restorasyon ile Kundura Sahne oluşturuldu. Bir fabrikadan, kültür ve sanat pratiklerinin üretildiği, sanatseverlere eşsiz bir deneyim sunmayı amaçlayan, yeni keşiflere teşvik eden bu kültür alanı çağdaş performans sanatlarına odaklanarak yenilikçi ve disiplinler arası bir alan yaratmayı amaçlıyor.
Kültürel mirasın bir parçası olan bu benzersiz yapının, korunan hafızasında taşıdığı bilgi ve ruhun hissedilmesini ve unutulmamasını sağlayarak, tiyatro, performans, dans ve müzik gibi alanların birbirleriyle etkileşimine olanak tanımayı amaçlıyor.
Ödüllü dans sanatçısı, koreograf ve akademisyen Tuğçe Ulugün Tuna’nın Kundura Sahne’ye ve mekâna özel koreografisini yaptığı ‘’REVERT: Zaman Aşıldı” isimli, insan bedeninin ilkelliğine, zekâsına ve zamansızlığına odaklanan disiplinlerarası dans performansı 1 Ekim ve 7 Kasım tarihleri arasında Kundura Sahne’de izleyicilerle buluşuyor.