Kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne kadar uzanan 5,000 yıllık bir öğreti olan ayurveda sayesinde beslenme düzeninizi yeniden inşa ederek daha sağlıklı bir hayata merhaba diyebilirsiniz.
Bedeninden memnun bir şekilde daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaş almayı kim istemez? Üstüne üstlük bunu gerçekleştirmenin yolu sanıldığı kadar da zor değil. Ruh ve beden sağlığının en önemli yapı taşlarından birinin beslenme şekli olduğunu kaydeden Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, Ayurvedik Beslenme ile yaşam kalitesinin yükseltilerek daha sağlıklı, daha mutlu, daha huzurlu bir hayatın kapılarının aralanabileceğine işaret ediyor.
Her bünyeye ve semptoma özel çözüm önerileri…
Ayurvedik beslenmenin ne olduğunu öğrenmeden önce ayurvedanın ne anlama geldiğine kısaca bir değinelim. Kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne kadar uzanan 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olan ayurvedayı, insanoğlunun potansiyelini en üst seviyede gerçekleştirirken bedensel, zihinsel ve ruhsal anlamda dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünü olarak tanımlamak mümkün. Ayurvedanın öncelikli amacı, kişinin ideal bünye tipinin belirlenerek herhangi bir dengesizlik durumunda kaynağın bulunarak dengenin yeniden kurulmasıdır. Bu anlayışa göre kişinin beden ve ruh sağlığının en önemli yapı taşlarından biri de beslenmedir.
Ayurvedik beslenmenin temelinde fizyolojide oluşabilecek muhtemel enflamasyonu yani iltihabı önlemenin yattığını belirten Ebru Şinik, bu beslenme şeklinin her bünyeye ve semptoma özel çözüm önerileri ile eşsiz bir yelpaze sunduğunun da altını önemle çiziyor. Modern beslenme prensipleri ve ayurvedik beslenme arasında kesin bir ayrım bulunduğuna da işaret eden Şinik, Batı mutfağında yer alan klasik diyet ve beslenme programlarında besinlerin tatlarından ziyade protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral sınıflarına ayrılmasının yanı sıra kalori değerlerine odaklanıldığına da vurgu yapıyor. Şinik, ayurvedik beslenmede besinlerin doğası, hazırlanma şekli, tadı, ölçüsü ve kalitesinin önemli olduğunu kaydediyor. Ebru Şinik, ayurvedik beslenmede ayrıca bireylerin beden tipleri, sindirim sisteminin çalışma şekli ve tüketilen besinlerin kombinasyonlarının da dikkate alındığını hatırlatıyor.
Ebru Şinik
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni