Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda farklı arayışlar içindeyseniz, “ayurveda” kavramının sindirim sorunları için potansiyel bir merhem, zihin-beden dengesini bulmaya yardımcı bir yol ve hatta hastalıklar için bir tedavi olarak kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Ayurveda, genel sağlığı ele almak için son derece kolay bir yol sunan eski bir şifa yöntemi. Besleyici ve mevsimsel gıdalara odaklanması da onu ev aşçıları için harika bir kaynak haline getiriyor.
Ayurvedik yemek pişirme bütünsel sağlığa ulaşmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor
Aslında ayurvedik yemek pişirmek ve yemek yemek çok sezgisel ve neşeli bir süreç. Öz bakım ve öz sevgi pratiği yapmanın ve bunları etrafınızdakilere de yansıtmanın bir yolu.
Ayurvedanın ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa bile endişelenmeyin, öğrenmeniz gereken çok fazla tarih var, ancak temel gerçekler özetle şöyle: Ayurveda Hindistan’ın geleneksel bütünsel tıp uygulaması ve yaklaşık 5.000 yıldır uygulanıyor.
Bulgaristan doğumlu Ayurvedik şef Divya Alter: Şifalı Malzemelerle Yemek Pişirmek için Ayurvedik Bir Rehber, isimli bir kitap yayınladı. Alter, aşçılık okulu aracılığıyla insanların ayurvedik ilkeleri yemeklerine nasıl dahil edeceklerini de öğretiyor. Ayrıca kendi ayurvedik yolculuğunuza başlamanıza (ya da en azından lezzetli yemekler pişirmenize!) yardımcı olacak ipuçlarını paylaşıyor.
Alter, “Ayurveda, beslenme, günlük rutin ve yaşam ortamı açısından kişinin yaşamı için neyin olumlu neyin olumsuz olduğuna dair kişiselleştirilmiş kılavuzlar sunuyor” diye açıklıyor.
Ayurveda, zihin, beden ve ruh arasında dengeyi sağlamak için beslenme yaklaşımlarından bitkisel ilaçlara kadar her şeyi önererek, bireyin dosha’sına (fiziksel ve zihinsel bedenlerimizin birleşmesiyle oluşan bünye tipi) dayalı olarak hastalıkların hem önlenmesini hem de tedavisini ele alıyor. Üç ana dosha vardır: Vata, Pitta ve Kapha. Hangi dosha’ya dahil olduğunuzu merak ediyorsanız çevrim içi bir dosha testi yapabilirsiniz, ancak ayurveda ilkelerinden faydalanmak için mutlaka dosha’nızı bilmenize gerek yok.
Alter, yoga gibi ayurvedanın da son birkaç yılda popülerliğinin arttığını belirtiyor. İnsanları ayurvedanın “kurallarından” ya da bilinmeyen parçalarından korkmamaya çağırıyor. “Ayurveda iyileşmemize yardımcı olmak için burada. İyileşme, bakış açımızda ve alışkanlıklarımızda bir değişim gerektirir ve yavaş yavaş ortaya çıkar; bizim aktif katılımımızı içerir” diyor. Başlamak için en iyi ve en erişilebilir yerlerden biri de beslenme düzeniniz.
Sağlık Faydaları
Yemek pişirirken ve yerken ayurvedik yaklaşımı benimsemek, sağlığınız için pek çok fayda sağlayacaktır. Bu kadim şifa uygulamasının ana ilkelerinden biri vücudunuzla ve onun ihtiyaçlarıyla uyum içinde olmaktır. Bu, hem sağlığınızı korumanıza hem de hastalıklardan korunmanıza veya iyileşmenize yardımcı olacak yiyecekler söz konusu olduğunda daha iyi kararlar vermenize yardımcı olacaktır. Alter, otoimmün bozukluk ve kronik enflamasyondan kurtulmasında ayurvedik beslenme tarzının etkili olduğunu belirtiyor ve bugün 50 yaşında olduğunu, 15 yıl öncesine göre daha iyi göründüğünü ve hissettiğini söylüyor.
Ayurveda ve Mutfağınız
Peki dünyanın en eski şifa bilimini alıp kendi yemeklerinize nasıl uygulayabilirsiniz? Görünüşe göre düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Alter, “Ayurvedik pişirme, ayurvedanın sindirim, gıda uyumluluğu, mevsimsellik ve daha fazlası için önerdiği temel ilkeleri izleyerek yemek hazırlamaktır” diye açıklıyor.
Egzotik ve korkutucu olmaktan çok uzak olan ayurvedik yemek, herhangi bir zamanda sağlığınızı optimize edecek şeyleri seçmek anlamına geliyor. Alter, “Ayurvedik yemek pişirme belirli bir diyet değil, dengeyi korumayı veya bir hastalığın üstesinden gelmeyi amaçlayan, kişiselleştirilmiş bir beslenme şeklidir” diyor. Yeni bir annenin hayatının diğer evrelerine kıyasla ihtiyaç duyduğu beslenmeyi veya bir hastalığı atlatıp iyileşmekte olan biri için hazırladığınız yiyecek türlerini düşünün. Ayurvedik bakış açısıyla, bedeninizde ve zihninizde sağlık yaratacak yiyecekleri seçebilirsiniz.
Ayurvedayı yemek pişirmeye dahil etmeye başlamak için birkaç ipucu:
- Mutfağı içinde olmayı sevdiğiniz bir alan haline getirin: Temizleyin, yeniden düzenleyin.
- Ultra işlenmiş, paketlenmiş, konserve gıdalar yerine yemeklerinizde taze malzemeler kullanmaya kademeli olarak geçiş yapın.
- Mümkün olduğunca mevsimsel ve yerel malzemeler seçin. Mahallenizdeki pazardan alışveriş yapın. Yerel gıdalar kullanmak yemeğin pranasını (veya ruhunu) optimize eder, lezzetinden bahsetmeye gerek bile yok!
- Daha fazla baharat ekleyin! Ayurvedanın baharat kullanımı, yiyecekleri tatlandırma ve bileşenlerin iyileştirici gücünü ve sindirilebilirliğini artırma açısından benzersizdir. Ayurveda yemeklerinde zerdeçal, zencefil ve kakule gibi anti-enflamatuar baharatlara öncelik verilir.
- Son olarak, daha derine inmek istiyorsanız, kendi dosha’nızın yemeniz gereken gıdaları nasıl etkilediğini keşfedebilirsiniz. Pitta yapısına sahip olanlar, ateşli doğalarını evcilleştirmek için serinletici gıdalar; doğal olarak daha soğuk olan vatalar ise ısıtıcı, besleyici gıdalarla dengede kalmak isteyecektir. Son olarak, kapha bireyleri daha hafif, kuru gıdalardan oluşan bir beslenmeyi tercih etme eğilimindedir. Hangi dosha kategorisine girerseniz girin, dengede ve optimal sağlıkta kalmanıza yardımcı olacak lezzetli tarifler konusunda hiçbir sıkıntı yok.
Daha spesifik olmak ister misiniz?
Ayurveda daha iyi sindirim, berrak ve parlak bir cilt, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalık ve ameliyatlardan daha hızlı iyileşme ile ilişkilendirilir. Ayurvedanın faydaları binlerce yıldır birçok kişi tarafından gözlemlenmiş olsa da sadece az sayıda Batılı klinik deney yapıldığını ve ayurvedanın bu kadar çok kişi için nasıl ve neden faydalı olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu unutmayalım.
Bununla birlikte, sayısız faydaların muhtemelen ayurvedik pişirme ve yemenin bazı temel ilkeleriyle ilgisi var.
- Ayurveda, farklı hızlarda sindirildikleri için taze meyveleri süt ürünleri veya tahıllarla birleştirmemek gibi sağlıklı sindirim için yiyeceklerin nasıl birleştirileceği konusunda net bir rehberlik sunuyor. Bu, gaz, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
- Ayurvedik pişirme aynı zamanda yiyecekleri yaşamlarını veya pranalarını koruyacak şekilde hazırlamaya öncelik verir. Bu da daha nazik pişirme yöntemleri için fritözü ve aşırı yüksek ısıları atlamak anlamına gelir.
- Bu yöntemlere ek olarak Hindistan cevizi yağı gibi yüksek kaliteli yağlar kullanmak, yerel ve mevsimsel malzemeler seçmek ve vücudunuzun benzersiz ihtiyaçlarını dinlemek, sağlık için oldukça güçlü bir reçete oluşturur.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/8307646/what-is-ayurvedic-cooking