Malzemeler:
Tart Hamuru için:
- 2 su bardağı un
- 2,5 yemek kaşığı şeker
- 125 gr. tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilin
- Tuz
Ayva Püresi İçin
- 1 kg ayva
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- Toz şeker (çıkan ayva püresine göre ayarlanacak) yaklaşık 3 su bardağı
- 1 adet limon kabuğu ve limon suyu
Hazırlanışı:
Pürenin yapılışı:
- Ayvaları yıkayın saplarını ve çekirdeklerini temizledikten sonra 2-3 parçaya bölün ve tencereye alın.
- Limonun kabuklarını soyun, vanilya çubuğuyla birlikte tencereye ekleyin.
- Ayvaların üzerini 2-3 parmak kadar geçecek ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Ayvalar yumuşayınca süzün ve blender’da püre haline getirin. Çıkan püre miktarına göre ekleyeceğiniz şekeri belirleyip tekrar tencereye alın. Orta ateşte ayvaların rengi farklılaşana kadar kavurun ateşten almadan önce limon suyunu ekleyin.
Tart hamuru:
- Unu geniş bir kaba alın, tart hamuru yaparken tereyağının soğuk olması önemli. Soğuk tereyağını küçük parçalara kesin ve una yedirin. Burada elinizi değil parmak uçlarınızı kullanmaya özen gösterin. Önemli olan elinizin ısısının tereyağına geçmemesi. Un ve yağ iyice birbirine karışınca yumurta, şeker, vanilin ve bir tutam tuzu ilave edin ve yine çok fazla yoğurmadan hamuru toplayın.
- Hazırladığınız hamuru streç filme sarıp buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
- Tart kalıbınızı yağlayın ve unlayın. Buzdolabından çıkardığınız hamuru iki yağlı kağıt arasında merdaneyle açın ve kalıba alın. Tart hamurundan bir kısmını süsleme için ayırıp kalanını kalıba yerleştirin. Üzerine çatalla delikler açın böylece kabarmasını engellemiş olursunuz. Hamurun üzerine yağlı kağıt serin üzerine kuru bakliyatlar yerleştirerek ağırlık uygulayın. 170 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dakika ön pişirme yapın.
- Ağırlıkları ve yağlı kağıdı kaldırıp hazırladığınız ayva püresini hamurun üzerine ekleyin. Kalan hamur parçalarından şeritler kesin ve tartın üzerini süsleyip tekrar fırına verin ve üzeri kızarana kadar pişirin.