Hem az yiyip hem nasıl tok kalacağım diye soruyor musunuz?
Açlık krizlerinden kurtulmak ve daha uzun süre tok hissetmek için devasa porsiyonlar yemek zorunda mı hissediyorsunuz?
Az yiyerek uzun zaman tok kalmanın kitabını birlikte yazalım mı; üstelik bu şekilde daha iyi hissetmek de mümkün.
Su;
Öncelikle su tüketiminizi ideal düzeyde tutun. Unutmayın suyun kalorisi yok ama faydaları çok. Su içeriği zengin sebze ve meyveler aynı şekilde rahatlıkla tüketebileceğiniz yiyecekler. Salatalık, ananas, kereviz, greyfurt; seçim sizin.
Yağ;
Yiyeceklerin yağ oranlarına dikkat edin, çok yağlı olması sizi daha uzun süre tok tutacağı anlamına gelmez; üstelik kalorilerin çoğu yağdan gelir.
Lif;
Lif oranı yüksek yiyeceklerin midenizde şişip daha uzun süre kalacağını daha çok tokluk hissi vereceğini unutmayın.
Protein,
Protein sizi tok tutar. Kırmızı ya da beyaz et isterseniz balık. Ayrıca kuruyemişler, baklagiller ve tohumlarla daha uzun süre tokluk hissi yaşarsınız.
Tahıl;
Ekmek… Eğer vazgeçemiyor ve ekmeksiz doymuyorum diyorsanız tam tahıllı, ekşi mayalı ekmekleri tercih edin. Hem daha az yer hem daha uzun süre tok kalırsınız.
Yeşillik;
Yemeğin yanında mutlaka salata olsun. Faydasının yanında doygunluk hissinizi artıracaktır.
Çay;
Bitki çayları hem açlık duygunuzu bastıracak daha az yemenize yardımcı olacak hem de şifalı özellikleriyle size iyi gelecektir.
Sulu yemek;
Çorba tok tutar mı? ‘Gıdalar Hakkındaki Gerçekler’ kitabının yazarı Jill Fullerton-Smith, yaptıkları bir deneyin sonuçlarını şöyle özetliyor. “Öğle yemeğinde bir gruba bir küçük şişe su, ızgara tavuk yanında da sebze ve mantardan oluşan bir menü verdik. Suyu yemekten önce içtiler. Diğer gruba ise aynı yiyecekleri suyla karıştırıp bir çorba olarak sunduk. Bundan sonra 3 saat süresince 45 dakikada bir gruplara ne kadar acıktıklarını sorup geri bildirimlerini aldık. Vücutta neler olduğunu anlamak için de katılımcıların birkaçından MR aldık. MR görüntülerinde çorba haline getirilmeyen yemeğin midede daha az yer aldığını, çorbanın ise mideyi kapladığını gördük.”