Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak kabul edilen korona virüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, uzmanlar özellikle güçlü bağışıklık sistemine vurgu yapıyorlar. Bağışıklık sistemimiz bizi hastalıklara karşı koruyan en önemli kalkanımız. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Sadece virüslerle mücadele ederken değil, sağlıklı bir yaşam sürmemiz için önemli olan bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinleri sizlerle paylaşıyoruz.
C Vitamini: Mandalina, portakal, elma, nar, kivi, çilek, brokoli, karnabahar, maydanoz gibi taze sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur.
A Vitamini: Anti-tümoral ve antioksidan özelliği ile oldukça önemlidir. Süt, yumurta ve etin yanı sıra domates, havuç, bal kabağı gibi sebzelerde beta karoten şeklinde bulunur.
B Vitamini: Ekmek, pirinç, kuru baklagiller, yulaf, çavdar gibi tahıllarda bolca bulunur ve vücut direncini artırır.
E Vitamini: Sert kabuklu meyveler olan ceviz, badem, fındıkta bolca bulunur ve antioksidan özellik gösterir.
Demir: Et, tavuk, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklardan alındığında vücutta biyo yararlılığı daha fazladır.
Omega 3: Önemli bir antioksidan ve bağışıklık sistemi faktörüdür. Sardalya, hamsi, palamut ve somon gibi yağlı balıklarda ve ceviz, keten tohumu gibi yağlı tohumlarda bulunur.
Probiyotikler: Sağlıklı bir bağırsak sistemi bağışıklık için oldukça önemlidir. Yoğurt ve kefir probiyotik bakteriler açısından oldukça iyi kaynaklardır.
Prebiyotikler: Elma, armut, muz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak prebiyotikler açısından zengindir.
Bitki çayları:
Kuşburnu, ıhlamur, ekinezya, yeşil çay gibi bitki çayları içerdikleri fenolik bileşikler ile antioksidan özellik gösterir.