Mevsim geçişleri, yoğun iş, okul, ev yaşamı derken kimi zaman kendimizi ihmal edebiliyoruz. Beslenme ve uyku düzenimizdeki düzensizliklerin yanı sıra stres gibi faktörler de bu ihmale eklenince hastalıklar da haliyle beraber geliyor. Ancak endişe etmeyin bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinlere beslenme listenizde yer vererek hastalıkları kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.
Mevsim geçişleri, salgın hastalıklardan nasibimizi aldığımız dönemleri oluşturuyor. Hele bir de bağışıklık sistemimiz güçsüzse… Ancak beslenme listemize A, E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdan yana zengin gıdaları ekleyerek hastalıklardan uzak sağlıklı bir yaşama kavuşmak mümkün.
A vitamini: Bağışıklık sistemini desteklemede son derece faydalı olan A vitamini eksikliğinde özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanılır. En çok A vitamini barındıran besinler arasında süt, havuç, brokoli, biber, kayısı, mandalina, portakal yumurta ve balık yağı ilk sırada gelir.
C vitamini: Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren vitaminlerden biri de C vitaminidir. Antibakteriyal ve antiviral etkiye sahip olan C vitamini en çok turunçgillerde, maydanozda, kirazda, kuşburnunda, kivi ve brokolide bulunur. Özellikle sigara içenlerin içmeyenlere oranla daha fazla C vitaminine sahip gıdaları tüketmeleri gerekir çünkü bu kişilerin vücudunda daha az C vitamini bulunur. C vitamininden maksimum derecede faydalanmak için sebze ve meyveler tüketilmeden hemen önce doğranmalı ve çok az ya da buharda pişirilmelidir.
E vitamini: Antioksidan özelliğe sahip olan E vitamini, serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. E vitamini en çok bitkisel yağlarda, susam, fıstık, ceviz, fındık gibi yağlı tohumların yanı sıra et ve yumurtada bulunur. E vitamini ayrıca hücreleri oksidasyona karşı koruyarak, hücre zarının dayanaklığını da artırır.
B12 vitamini: Bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudun direncinin artmasına yardımcı olan B12 vitamininin vücutta eksik olması halinde hücrelerin enfeksiyona karşı savaşma yetisi azalır. Yeşil yapraklı sebzeler, et, balık, yumurta, tavuk, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra kuru baklagiller de eşsiz birer B12 vitamini kaynağıdır.
Demir: Vücutta demir eksikliği olması halinde lenf bezlerinin yapısı bozulur ve hücreler savaşçı niteliklerini kaybetmeye başlar. Bu da bağışıklık sisteminde bozulmalara neden olur. Kırmızı et ve yumurta hayvansal demir, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler ise bitkisel kaynaklı demir bakımından son derece zengindir.
Çinko: Virüslerin çoğalmasını engelleyen çinkonun en fazla bulunduğu gıdalar arasında yumurta, et ve süt gelir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan diğer nedenler
- Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklar
- Genetiği oynanmış gıdalar
- Yanlış uyku düzeni
- Aşırı kilo
- Hareketsiz yaşam
- Serbest radikaller
- Vücudun güneş ışığından minimum derecede faydalanması
- Hijyen kurallarına uyulmaması
- Az miktarda günlük sıvı alımı
- İyi yıkanmamış sebze ve meyveler