Malzemeler:
Polenta:
- 1,5 su bardağı mısır unu
- 2,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı soğan veya sarımsak tozu
- 2–3 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı veya keçi peyniri)
- Tuz, beyaz biber
Bahar Sebzeleri:
- 4-5 bardak sebze (siz aşağıda önerilenler dışında farklı sebzeler de kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı mantar (fırçayla temizleyin, yıkamayın)
- 1 su bardağı kabak (kalın spagetti şeklinde kesilmiş)
- 2 su bardağı kuşkonmaz (sert uçları çıkarılmış, 2-3 cm’lik dilimler halinde kesilmiş)
- 1/2 su bardağı maydanoz ve dereotu (yaprakları ince doğranmış, zeytinyağı ve limonla karıştırılmış)
- Bir avuç bardağı bezelye filizi (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 arpacık soğan (kıyılmış)
- 1 çay kaşığı taze kekik (veya tarhun)
- Biber ve tuz
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede suyu kaynatın. Tuz ve beyaz biber ile tatlandırın. Kaynayınca yavaş yavaş mısır ununu ve sarımsak tozunu ekleyin, kaynamaya bırakın, kapağını kapatın ve altını kısın. 10 dakika sonra karıştırın. Ardından 10 dakika daha pişirin (toplam 20-25 dakika). Zeytinyağı, tereyağı veya keçi peyniri ile karıştırın. Ateşten alın.
Polenta pişerken önceden hazırlamadıysanız sebzeleri temizleyip doğrayın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyıp zeytinyağı ve limonla karıştırıp sos haline getirin.
Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp ısıtın. Doğranmış temizlenmiş sebzeleri önce mantardan başlayarak soteleyin. Mantarlardan sonra arpacık soğanı ve diğer sebzeleri ekleyin. Tuz ve karabiber serpin ve sık sık karıştırın. Isıyı düşürün ve acele etmeyin, tamamen pişene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin ya da çatalla kontrol ettiğinizde yumuşadıklarını anlayana kadar pişirin, gerekiyorsa yumuşamaları için 1-2 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Tadına bakın, tuzu ayarlayın. Garnitür olarak bezelye filizleri kullanıyorsanız, tavayı ateşten almadan önce ayrı bir köşeye ekleyip hafif çevirin.
Bu arada bekleyen polenta çok koyulaştıysa, yeniden ısıtın, biraz suyla tekrar kremsi olana kadar karıştırın. Polentayı servis tabaklarına alın. Üzerine sotelediğiniz sebzeleri ve bezelye filizlerini ekleyin. Son olarak maydanoz ve dereotu ile hazırladığınız limonlu sosu ekleyin.
Daha fazla proteine ihtiyaç duyanlar için bu tarife ızgara hindi eti eklenebilir. Ayrıca sebzeler içinde patlıcan da kullanabilirsiniz.
Kaynak: https://www.feastingathome.com/