Kabul edelim; yemekler baharat olmadan gerçekten yavan olabiliyor. Baharatlar sadece yemeklere lezzet vermekle kalmıyor, aynı zamanda onları daha sağlıklı hale getirebiliyor. Dünya genelinde mutfaklarda kullanılan 300’den fazla bitki ve baharat olduğu söyleniyor ve birçoğunun sağlık açısından büyük faydaları bulunuyor. Ancak, bunların arasında üç tanesi var ki beslenme uzmanları onları listenin üst sıralarına koyuyor. Bu muhteşem üçlü sadece lezzetli değiller, aynı zamanda arkalarında sağlıkla ilgili sağlam kanıtlar da var.
Tarçın
Tarçın en popüler baharatlardan biri. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan görevi görüyor. Bunun yanı sıra çalışmalar kan şekeri seviyesine fayda sağlayabileceğini gösteriyor.
Bazı araştırmalar yarım çay kaşığı kadar bir miktarın bile etkili olabileceğini belirtiyor. Ulaşması kolay; yemeklere ve hatta atıştırmalıklara eklemek mümkün. Smoothie’lere yakışıyor, elmayla iyi gidiyor. Kreplerin ya da sütlü tatlıların üzerine serpiliyor, yoğurt ya da sütle karıştırılan yulaf ezmesine eşlik edebiliyor. Daha ne olsun?
Zerdeçal
Körinin neden sarı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Cevap zerdeçal baharatı olabilir! Başta kurkumin olmak üzere birkaç farklı bileşik içeriyor. Zerdeçalı baharat olarak tüketebileceğiniz gibi takviye olarak da alabilirsiniz.
Günümüzde zerdeçal en çok Hint mutfağında kullanılıyor. Bununla birlikte, mütevazı hikayesi binlerce yıl önce Hint Ayurveda tıbbına kadar uzanıyor. Bu kültürde zerdeçalın vücudun enerjisini güçlendirdiği, gazı giderdiği, sindirime yardımcı olduğu, adet kanamasını düzenlediği, artriti iyileştirdiği ve daha pek çok faydası olduğu düşünülmekteydi. Son çalışmalar zerdeçalın sinir sistemini koruyabildiğini, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabildiğini ve artriti hafifletebileceğini gösteriyor.
Sarımsak
Sarımsak teknik olarak bir kök sebze, ancak yemeklerde baharat olarak daha sık kullandığımız için bu listeye dahil edilmiş. Allium ailesinin bir parçası; soğan, arpacık soğanı ve pırasa ile yakından ilişkili. Dünyanın pek çok yerinde yetişebiliyor, yemeklere kattığı koku ve lezzet derinliği nedeniyle mutfakların vazgeçilmezi.
Sarımsak aynı zamanda binlerce yıldır tıbbi özellikleri için de kullanılıyor. Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar, Çinliler ve Hintlilerin hepsinin eski zamanlarda tedavi amaçlı sarımsak kullandıkları biliniyor.
Sarımsağın kolesterol seviyelerini ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini azalttığını gösteren araştırmalar var. Ayrıca vücudu diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara yol açtığı gösterilen oksidatif hasardan koruma yeteneğini destekleyen antioksidanlar içeriyor. Leziz aroması da cabası.
Sizin favori baharatınız hangisi?
Kaynak: https://studyfinds.org/