Kontrolsüz ve aşırı avlanma, iklim krizi, deniz kirliliği, balık rezervlerinin azalması ve farklı faktörler ülkemizde ve dünyada çiftlik balıkçılığına olan talebi her geçen gün artırıyor. Kontrollü koşullar altında üretilen ve ardından sofralarımıza gelen balıklar için yürütülen yetiştiricilik faaliyetleriyle ilgili ilginç bir araştırma yayınlandı.
Su ürünleri sektöründe büyük bir öneme sahip ülkemizde, balık refahını odak noktasına alan bir programı olan Future For Fish, Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin bir programı olarak hayata geçirildi. Balığın geleceği ancak balık refahı ile mümkün! mottosuyla çalışan bu program, dünyada hızla ivme kazanmakta olan balık refahı uygulamalarının Türkiye’de de örnek bir şekilde uygulanmasının endüstri, çevre ve balıklar için doğru adım olduğunu savunuyor.
Future For Fish’in paylaştığı raporun ilgi çekici sonuçlarına gelin birlikte bakalım.
Essere Animali ve Observatorio de Bienestar Animal, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve İspanya’da, tüketicilerin çiftlik balıklarının refahına olan yaklaşımını değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir anket gerçekleştirdi. Bu anketin sonuçları, su ürünleri yetiştiriciliğinde daha iyi standartlar ve daha sıkı düzenlemelere yönelik yüksek bir talep olduğunu ortaya koyuyor.
- Öncelikle, anket, tüketicilerin %75’inin mevcut hasat yöntemlerinin kabul edilemez olduğunu düşündüğünü gösteriyor.
- Ayrıca, katılımcıların çoğu daha yüksek refah standartlarında yetiştirilen balıklar için daha yüksek bir fiyat ödemeye razı olduğunu belirtiyor.
- Etiketlemede şeffaflık da önemli bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor; tüketicilerin %76’sı çiftlik balıklarının refah standartlarını gösteren etiketlerin olmasını istiyor.
Su ürünleri üretiminin ülkelere göre dağılımı gözlemlendiğinde -Türkiye’nin levrek ve çipura üretiminde dünyada 1.sırada yer aldığını görülüyor. Türkiye, üretim kapasitesinin yüksek olması ve etki gücü sebebiyle balık refahının uygulanması açısından çok önemli bir yere sahip.
Future for Fish yapılan çalışmayı paylaşmasındaki amacını politika yapıcıları ve sektör liderlerini, balıkçılıkla ilgili yasaları hazırlarken bu bulguları dikkate almaya çağırmak olarak açıklıyor. Bu konuların ele alınmasının, sektör uygulamalarını tüketici değerleriyle aynı çizgiye getirmekle kalmayacağı, aynı zamanda su ürünleri yetiştiriciliğinde balıklara daha iyi muamele edilmesini de teşvik edeceği düşünülüyor.
Kaynak: https://futureforfish.org/