Omega-3 zengini balığı sofralarınızdan eksik etmeyin.
1. Kalp sağlığı
Eskimoların beslenmesinde balık önemli bir yer tutuyor. Eskimolarda kalp hastalıklarının az görülmesi ise bir rastlantı değil. Omega-3 yağ asitlerince zengin olan deniz ürünleri, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.
2. Damarlar
Balık yemek kanın pıhtılaşma riskini azaltıyor. Bunu sağlayan Omega-3 yağ asitleri.
3. Eklemler
Dengeli bir beslenme modelinde düzenli balık tüketimi, eklemlerde ağrı ve şişmelere yol açan bir hastalığın (romatoit artrit) bulgularının azalmasını sağlıyor.
4. Gözler
Omega-3 yağ asitleri retinanın işlevini yerine getirmesinde etkilidir. Ayrıca balığın içerdiği A vitamini de özellikle karanlıkta görmeyi sağlar.
5. Besin öğeleri
Deniz ürünleri birçok besin öğesini almamızı sağlıyor. Bunlar arasında A vitamini, D vitamini, iyot, çinko ve selenyum sayılabilir.
6. Derin bir nefes
Birçok çalışma deniz ürünleri tüketmenin akciğerler üzerine koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Balık yiyen ve yemeyen aynı yaşta kişilerin akciğer sağlıkları karşılaştırıldığında, balık yiyenlerin daha sağlıklı olduğu görülüyor.
7. Cilt
Omega-3 yağ asitleri sadece cildimizi ultraviyole hasarından korumaz, ayrıca balık yemek egzama ve sedef gibi hastalıkların deri lezyonlarının giderilmesine yardımcı oluyor. Balık proteinin bileşiminde kolajen adı verilen bir protein bulunur, bu protein cildin sıkı ve esnek olmasını sağlıyor.
8. Bağırsak
Bilimsel çalışmalar balık tüketiminin iltihaplı bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri bu hastalıkların ilerlemesini yavaşlatır.
9. Beyin
İnsan beyninin hemen hemen %60’ı yağdır ve bu yağın çoğunu Omega-3 yağ asitleri oluşturur. Çalışmalar bol miktarda balık tüketen insanların, yaşlılık dönemlerinde demans (bunama) ve hafıza problemleriyle daha az karşılaştıklarını göstermiştir. DHA’nın çocuklarda konsantrasyon, okuma becerileri ve davranışları güçlendirdiği çoğu çalışmada ortaya konmuştur.