Eylül demek denizlerde hummalı bir koşuşturmanın başlaması demek. Zira av yasağı bitti. Mevsim ‘Denizden babam çıksa bile yerim’ diyenlerin mevsimi şimdi. Peki ama ağlardan sofralarımıza ulaşan balıkları nasıl pişirmeli?
Harikulade bir Omega 3 kaynağı olan balığın halk arasında en çok bilinen ve tercih edilen tüketim şekli kızartma olsa da lezzetinden bir şey kaybetmeden farklı pişirme teknikleriyle eşsiz sofralara imza atmak mümkün. Gelin o yöntemlere birlikte göz atalım.
Izgarada pişirme
Izgarada pişen balığın lezzetine kim hayır diyebilir. Hele ki formuna dikkat edenlerdenseniz ızgara ilk tercihiniz olmalı. Diğer yöntemlere göre daha az zahmetli ve daha kokusuz olan ızgarada pişirme tekniği için palamut, levrek ve somon gibi hem büyük hem de yağlı balıkları tercih etmelisiniz. O zaman gelin hep birlikte enfes bir somon yapalım.
Buharda pişirme
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri olan su buharında pişirme tekniğinde balık içindeki suyu bırakmadığı için kurumaz. Sofraya da sulu ve yumuşak bir balık getirmiş olursunuz. Ayrıca besin değerlerini korumasının yanında duman, yağ bağlamış ocağın temizleme derdi olmaması da cabası. Peki ama piştiğini nasıl anlayacaksınız? Uzmanlar pişme süresini kalınlığa bağlı olarak belirlemenin doğru olacağını söylüyorlar yani 2,5 cm. kalınlığındaki bir balığı ortalama 20-25 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Buharda balık pişirmek için balığı hazırlama, pişirme ve masaya servis de dahil olmak üzere toplam yarım saatinizi ayırmak yeterde artar bile. Hazır tam da zamanıyken alın size enfes mi enfes bir buharda çipura tarifi:
Malzemeler: 2 adet deniz çipurası, 1 adet kuru soğan, Maydanoz, 1 adet limon, Defne yaprağı, yeteri kadar zeytinyağı, yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber.
Yapılışı: Yıkadığınız balıkların suyunu bir kağıt havlu yardımıyla alın. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Soğanı ve limonu halka şeklinde doğrayın. Maydanozları ince kıyın. Balıkların üzerini bir dilim limon, bir adet defne yaprağı, kuru soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Büyükçe bir tepsinin içine su doldurun suyun üzerine metal bir nihale koyun ve balığın bulunduğu kabı üzerine yerleştirin. Sonra üzerini ile kapatın ki bütün buhar içeride kalsın. Kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Bol yeşillikle servis yapın.
Fırında pişirme
Fırında pişirme yöntemi hem pratik hem de sağlıklı olması nedeniyle sık tercih ediliyor.
Fırında palamut
Malzemeler: 2 adet palamut, 2 adet soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-4 adet yeşil biber, 3 adet domates, Maydanoz, 1 adet limon, Tuz, Karabiber, Zeytinyağı
Yapılışı: Palamutları temizleyip dilimledikten sonra yıkayın. Temizlenen balıkları kağıt havlu ile kurulayın. Fırına dayanıklı bir tepsiye, balıkların altına gelecek şekilde soyduğunuz soğanı halka halka, sarımsakları iri parçalar halinde, domatesleri de yine halka halka doğrayıp yerleştirin. Balıkları bu malzemelerin üzerini koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz, maydanoz yaprakları ve limon dilimlerini ekleyin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında pişirin. Pişirirken ekstra su eklemenize gerek yok, balıkların ve domateslerin suyu yeterli olacaktır.
Soteleme
Soteleme denince akla ilk gelen kırmızı et olsa da bu yöntemi bir de balıkta kullanmanızı öneririz. Özellikle de balığın o yoğun tadını almak istemeyenler için soteleme eşsiz bir yöntem. Zira içine koyacağınız malzemelerle hem lezzeti katlayacaksınız hem de çok yoğun bir balık tadı almayacaksınız. İşte size ağızlarda şölen yaratacak bir levrek sote tarifi:
Malzemeler: 3 adet levrek fileto, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, 2 adet sivri biber, 1 adet domates, 5-6 adet mantar, tuz, karabiber, kimyon, kekik, 1 çay bardağı su, yarım yemek kaşığı salça.
Hazırlanışı: Balıkları, mantarları, soğanı, havucu küp küp doğrayın. Önce soğanı ve havucu yağda soteleyin. Ardından ince ince doğradığınız biberleri ekleyerek bir miktar daha soteleyin. Daha sonra salçayı ilave edip bir miktar daha kavurun. Tüm bu karşımın üzerine domatesi, balıkları, mantarları, tuzu, baharatları ve suyu ilave edip karıştırın. Suyunu çekene kadar pişirin ve sıcak olarak servis yapın.