Malzemeler:
- 1 su bardağı yarım yağlı süt
- 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1 paket kuru maya
- 4 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 su bardağı hindistan cevizi rendesi
- 1/3 su bardağı pudra şekeri
- 2 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı kuru üzüm ve kurutulmuş yaban mersini
- 2 yemek kaşığı istediğiniz kuru meyve (kızılcık, kayısı, vişne olabilir)
- Bal
Yapılışı:
Sütü ve 1/4 suyu küçük bir tencereye koyun ve kısık ateşte ısıtın. Tereyağını ayrı bir tavada eritin. Isıtılmış süt karışımını orta boy bir kaseye aktarın ve içinde mayayı karıştırın. Unu geniş bir kaseye alın, ardından 1 tatlı kaşığı deniz tuzu, tarçın, zencefil, hindistan cevizi ve pudra şekeri ekleyip karıştırın. Unlu karışımın ortasında bir çukur açın ve eritilmiş tereyağı ile maya karışımını dökün. Ayrı bir kapta yumurtayı çırpın ve kaseye ekleyin.Çatal kullanarak, kaba bir hamur elde edene kadar iyice karıştırın, ardından un serpilmiş temiz bir çalışma yüzeyine aktarın ve yaklaşık 10 dakika veya yumuşayana kadar yoğurun. Hamuru un serpilmiş bir kaseye geri koyun, nemli bir havluyla örtün ve en az bir saat veya iki katına çıkana kadar ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Kabaran hamuru un serpilmiş temiz bir çalışma yüzeyine aktarın. Biraz yoğurun, ardından kurutulmuş meyveleri üzerine serpin ve karıştırın ve 1-2 dakika da bu şekilde yoğurun. Fırını önceden 190ºc ısıtın. Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve tepsiye eşit aralıklarla yerleştirerek her birini bir top halinde yuvarlayın. Üzerinde kurulama bezi ile örtün, 30 dakika daha veya iki katına çıkıncaya kadar ılık bir yerde bırakın. 2 yemek kaşığı unu ve 2 yemek kaşığı suyu küçük bir kaseye koyun ve kalın bir hamur elde edene kadar karıştırın. Yükselen çöreklere hafifçe hafifçe vurun, ardından bir krema torbası veya kaşıkla üstüne bu macunla şeritler yapın. Çörekleri önceden ısıtılmış fırına 15 ila 20 dakika veya kızarana kadar pişirin. Çörekleri ızgara teline alın, üzerlerine biraz bal sürerek parlatın ve soğumaya bırakın. Yapışkan sıcak çörekleri dilimleyin, biraz tereyağı sürün ve servis yapın. Afiyet olsun.
Tarifin yapılışını Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.