Hamur Malzemeleri
- 3 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 1 paket kuru maya
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
Şerbet Malzemeleri
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı bal
Kızartma için 1 lt ayçiçek yağı
Hazırlanışı
- Hamura başlamadan önce şerbeti hazırlayın. Bunun için önce şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatın, kaynayınca ateşin altını kısıp 20 dakika kadar kaynatın, ılınması için bekletin.
- Ilınan şerbete balı ilave edip karıştırın, soğuk bir yere alın ya da buzdolabında bekletin. Unutmayın işin püf noktası şerbetin çok soğuk olması.
- Hamuru hazırlamak için belirtilen malzemeleri bir kaseye alın ve mikser yardımıyla homojen bir kıvam alana kadar 5-6 dakika çırpın.
- Hamurun mayalanması için üzeri kapalı olarak bekletin.
- Derin bir tencerede Ayçiçek yağını ısıtmaya başlayın. Yağ çok ısınmış olmalı. Elinizin altına küçük bir kase alın ve içine biraz sıvı yağ ekleyin. Lokmaları dökmek için kullanacağınız kaşığı önce bu yağla yağlayın.
- Soğuyan şerbeti de yanınıza alın. Mayalanan hamurdan avucunuza sığacak bir parçayı alın ve avucunuzu yumruk yapın. Avucunuzdaki hamurdan fındık büyüklüğünde yağlanmış kaşık yardımıyla parçalar alın ve kızgın yaka bırakın. Hamuru avucunuzdan çıkarmak için kullanacağınız kaşığı sık sık yağlayın ki hamur yapışmadan kolayca ayrılsın.
- İyice ısınan yağın altını biraz kısın ki lokmaların içi de pişebilsin. Tavadaki lokmaları her yeri eşit kızarması için sık sık karıştırın. Altın sarısı renk alınca yağdan alıp hemen soğuk şerbete koyun. Lokmaları şerbet içinde de karıştırıp sosu iyice içine çekmelerini sağlayın. Sonra bir servis tabağına alın.