Bayramlar, hafızalarda çocukluk anılarını canlandırır. Komşulardan toplanan şekerler, alınan harçlıklar, yepyeni kıyafetler ve kurulan sofralar… Kurban Bayramlarında pişen yemeklerde et başroldedir.
Bayram günü ilk öğünün ana yemeği kavurmadır. Taze et, bekletilmeden hemen kavrulur. Bu, yüzyıllardır süregelen bir alışkanlık. Sağlık açısından bakıldığında ise uzmanlar dinlenmemiş etin yenmesinin zararlarına dikkat çekiyor. Taze etin sindirimi zor olduğu için hazımsızlık yapabiliyor. Aynı zamanda sert olduğu için de pişirilmesi uzun sürüyor. Bu nedenle buzdolabında bir ya da iki gün bekletilmiş etin tüketilmesi öneriliyor. Saklama koşullarına da dikkat etmek gerekiyor; çünkü doğru yöntemler sayesinde etin içindeki besin öğelerinin kayıpları hem en aza indiriliyor hem de mikroorganizmaların çoğalması engelleniyor. Etler, buzdolabında 0-2 derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede 3 ay saklanabiliyor.
Eti pişirme tekniğine dikkat
Etlerin yaygın pişirme şekli olan kavurma ve kızartma yerine haşlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha uygun. Etin sebzelerle birlikte haşlanarak yenmesi de bir diğer yöntem. Ayrıca etin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğelerinin kaybolmasına neden oluyor.
Kurban Bayramı’nda diyabet, kalp, damar ve mide rahatsızlığı olan kişilerin beslenme düzenlerine devam etmeleri, diyetlerini bozmamaları öneriliyor. Uzmanlar, bayramda et yemeklerinin yanında salata tüketilmesini tavsiye ediyor. Salatada bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan dışarı atılmasını sağlıyor ve vücuda yapacağı toksik etkileri azaltıyor. Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı için et yemeğinin yanında ayran ya da cacık olarak tüketilmesinde fayda var.
Bayramda hafif tatlılar tüketilmeli
Bayramın vazgeçilmez lezzetlerinden biri de hiç şüphesiz tatlılar. Baklava, şöbiyet, Kemalpaşa, kadayıf ve şekerpare gibi tatlılar bayram sofralarını ve ağızları tatlandırır. Ancak tatlıyı da et gibi fazla kaçırmak, sağlık açısından zararlı. Şekerli, yağlı ve hamurlu tatlıların fazla tüketilmesi hipertansiyon ve kalp hastalıklarıyla diyabete zemin hazırlıyor.
Bayram sofraları için ipuçları
• Et tüketimini dengelemek için sebze yenilmeli
• Et, buharda ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmeli
• Sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli
• Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli
• 2-2.5 lt su içmeye özen gösterilmeli
• Sabah güne kahvaltı ile başlanmalı
• Sakatat dikkatli porsiyonlarda tüketilmeli
• Etlerin çok yağlı bölümleri tüketilmemeli
• Fiziksel aktivite artırılmalı, en az yarım saat yürünmeli