Onsuz olmaz; Baklava
Baklava, bayram sofralarının olmazsa olmazı. Hele bir de ev baklavası olursa… İncecik hamuru nasıl açacağım diye düşünüyorsanız hazır baklava yufkaları işinizi kolaylaştıracaktır. Elbette makbulü elde açılan yufka olsa da gelin bu sefer pratik bir tarif üzerinden ilerleyelim.
250 gr tereyağını yufkaları yağlamak için eritin. Her birinin üzerine erittiğiniz tereyağını eşit sürerek 10 adet baklava yufkasını üst üste tepsiye dizin. 10 kattan sonra üzerine ince çekilmiş ceviz içini serpiştirin. Aynı işlemi devam ettirerek 10 adet yufkayı daha tepsiye dizin. Yufkaların kenar kısımlarını keskin bir bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru sıkıştırın. Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyin. Kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirin.
Baklavanın şerbetini hazırlamak için; 3,5 su bardağı toz şeker ve 3,5 su bardağı suyu bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete 1/2 limonun suyunu ilave edip ocaktan alın. Pişen sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbeti azar azar ilave ederek iyice çekmesini bekleyin.
Osmanlı mutfağından miras: Revani
Osmanlıca’da ‘değerli’ anlamına gelen revani, bayram sofralarının en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Tarifi ise şöyle: 3 adet yumurtayı ve 1 çay bardağı toz şekeri mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Ardından sırasıyla 1 çay bardağı sıvı yağı, 1 çay bardağı yoğurdu, 1 paket vanilyayı, 1 su bardağı irmiği, 1,5 su bardağı elenmiş unu ve 1 paket kabartma tozunu ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün. Fırın kabını 1 yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Revaniyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Tatlının şerbetini hazırlamak için 3 su bardağı toz şeker ile 3 su bardağı suyu bir tencereye alın ve kısık ateşte 25 dakika kaynattıktan sonra yarım limon suyunu ekleyin. Ilınması için ocaktan alın. Fırından çıkardığınız tatlıyı dikdörtgen ya da baklava dilimi şeklinde kesin.
Tatlıya önceden hazırladığınız soğuk şerbeti azar azar ilave edin. İsterseniz rendelenmiş Hindistan cevizi veya fındık içi ile de süsleyebilirsiniz.
Kadayıfa farklı bir dokunuş
Ramazan Bayramı’nın klasiklerinden biri de kadayıf… Kadayıfın daha hafif olmasını istiyorsanız kadayıfı sütle yapmanızı öneririz. Nasıl mı? Cevizli sütlü kadayıf için yarım litre inek sütü, 1 litre Hindistan cevizi sütü, 300 gr tereyağı, 2 su bardağı dövülmüş ceviz ve 1 su bardağı artı 1 çorba kaşığı kadar toz şeker gerekiyor.
İlk aşamada yarım kilo kadayıfı derin ve geniş bir kaba alıp elinizle didikleyin. Kadayıfın birazını avucunuzun içine yerleştirin ve ortasına ceviz içi koyup dolma sarar gibi sarın. Bu işlemi kadayıf ve ceviz içi bitene kadar sürdürün. Sardığınız bu kadayıf dolmalarını fırına dayanıklı bir kaba yan yana dizin ve üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırından alın ve
soğumaya bırakın. İkinci aşamada ise şerbeti hazırlayın. Bunun için Hindistan cevizi sütü ile sütü derin bir tencerede şekerle kaynatın. Kaynadıktan sonra alıp soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin. Tatlıyı servis ederken üzerine 1 çay bardağı kadar dövülmüş ceviz serpebilirsiniz.