Yenidoğan bebeklerin her hareketi, verdikleri her tepki ebeveynler için ayrı bir heyecan ve merak konusudur. Hıçkırık tutması da “neden oluyor” sorusunun en sık akla geldiği durumlardan biridir? Hıçkırık bebeğe zarar verir mi, nasıl geçer, ne yapmak lazım?… Soruların yanıtları için içeriğimizi takip edebilirsiniz.
Hıçkırık, bebeğin diyaframı kasıldığında meydana gelir. Bu durum, havayı kapalı ses tellerinden dışarı çıkmaya zorlayarak hıçkırık sesini oluşturur.
Hıçkırık sanılan aksine bebeğe zarar vermez. Düzenli gaz çıkarma ve emzik kullanma gibi çeşitli yöntemler yenidoğanlarda hıçkırığı durdurabilir. Çoğu bebeği hıçkırık tuttuğunu unutmamak ve hemen telaşa kapılmamak önemlidir.
Bebeğin gazını çıkarmak
Mide hava ile dolduğunda diyaframa baskı yaparak spazmlara neden olabilir. Bebeğin gazını çıkarmak için beslemeye ara vermek midesindeki hava miktarını azaltabilir. Bu da hıçkırığı önleyebilir. Biberonla beslenen bebeklerin her 60-90 ml yediklerinde kısa bir ara verip gazlarının çıkarılması önerilir.
Bebek anne sütüyle besleniyorsa, göğüsler arasında geçiş yaparken gaz çıkarmak iyi bir fikirdir.
Gaz çıkarma yöntemleri:
Sırtını ovmak: Sırtını ovmak ve bebeği ileri geri sallamak rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu, hıçkırığa neden olan spazmları durdurabilir. Sırtın ovulması aynı zamanda geğirmeye de yardımcı olabilir ve bu da hıçkırığı durdurmaya yardımcı olabilir.
Emzik kullanmak: Emzik emmek diyaframı gevşetmeye ve hıçkırığı durdurmaya yardımcı olabilir. Bunu destekleyen belirli bir bilimsel kanıt olmadığını ifade edelim.
Bitki suyu/çayları: 6 aylıktan küçük bebekler için önerilmediğini ifade ederek, rezene ve papatya sularının verilmesi rahatlatıcı olabilir.
Yenidoğanlarda hıçkırığa ne sebep olur?
Bebeklerde hıçkırık genellikle aşağıdaki durumlarda görülür:
- Aşırı beslendiğinde
- Çok hızlı yediğinde
- Biberonla beslenirken ya da annesini emerken hava yuttuğunda
Bu faktörler bebeğin midesinin genişlemesine neden olabilir. Genişledikçe diyaframa baskı yaparak hıçkırığa yol açan spazmları tetikler. Diyafram, göğüs kafesinin alt kısmı boyunca uzanan büyük bir kastır. Kişi nefes aldıkça yukarı ve aşağı hareket eder.
Bebek hıçkırığını önlemek mümkün mü?
Hıçkırığı önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Hıçkırığı önlemeye yönelik herhangi bir tekniği destekleyen bir kanıt bulunmamakla birlikte, aşağıdaki adımlar denenebilir:
- Bebeği çok acıkmadan önce beslemek
- Bebeği sık sık küçük miktarlarda beslemek
- Her beslenmeden sonra bebeği dik tutmak
- Biberonu, emziğin yakınında hava kalmayacak şekilde yeniden açıp kapatmak
- Bebeğin ağzının tüm meme ucunun üzerine kilitlendiğinden emin olmak
Doktora ne zaman başvurulmalı?
Hıçkırık sık sık meydana geliyorsa ve sıkıntıya neden oluyorsa, gastroözofageal reflü gibi altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durum, kısmen sindirilmiş yiyecekler ve mide asidi yemek borusu veya yemek borusu yoluyla geri geldiğinde meydana gelir. Bu sıvılar diyaframı geçerken onu tahriş edebilir ve spazmları tetikleyebilir.
- Özellikle beslenme sırasında normalden daha sık ağlıyorsa
- Beslenme sırasında veya sonrasında sırtını aşırı derecede kamburlaştırıyorsa
- Normalden daha sık tükürük çıkarıyorsa
Uzman bir doktora bebeği götürüp önerilerini almak önemlidir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/