Son günlerde sosyal medyada paylaşılan 20’li yaş fotoğrafları, herkesin egosuna sağlam bir darbe indirmiş durumda. Görülüyor ki, aynalar ve fotoğraflar arasındaki savaşının galibi zaman.
Popüler kültürdeki güzellik kavramının oldukça zehirli ve tehlikeli olabileceğinin farkındayız. Bu kavramla olan mücadelemiz küçük yaşlarda başlıyor. Değer duygumuz gelişirken bedenimize dair düşüncelerimiz, büyürken bizleri, çelişkili duygularla karşı karşıya bırakıyor.
İnsan gençken her şeyin değişmesini istediği bir süreç yaşıyor. Yaşın ilerlemesiyle birlikte bu his etkisini kaybetse de tamamen yok olmuyor. Geçirdiğimiz değişim, kadınlarda en çok da menopoz gelip kapıyı çaldığında, özellikle cildimizde kendini gösteriyor.
Menopozun Etkileri
Menopoz etkilerini göstermeye “premenopoz” denilen, menopoz öncesi dönemde başlar. Düzensizleşen adet dönemleri, östrojen seviyesindeki azalmanın kesin bir işaretidir.
Östrojen giderken yanında kolajenimizin çoğunu da götürür ve kolajen, yüzlerimizi kırışıksız tutan şeydir. Kadınlar, menopozdan sonraki 5 yıl içinde kolajenin yüzde 30’unu kaybeder.
Kırışıklıklar, sarkmalar, renk solmaları, esneklik kaybı, belirginleşen çizgiler, yitirilen hatlar… Bu etkileri yok etmek ve yavaşlatmak için başvurulan ürünler ve yöntemler… Bunların arandığı engin bilgi kaynakları: Google ve Youtube!
YouTube Güzellik Akademisi
YouTube’da, güzellik vlogger’larından harika bilgiler edinebilirsiniz. Bununla birlikte, onların çoğu cilt bakımına takıntılıdır ve sürekli değişen, ayrıntılı cilt bakım ritüelleri vardır. Değişik, son moda ve pahalı ürünlerle aletler kullanırlar.
Çoğu güzellik tavsiyesi temizleyici, antioksidan, peptid veya retinoid içeren serumlar, nemlendirici ve güneş kreminden oluşan, temel bir cilt bakımı programını vurgular. Neredeyse bütün güzellik uzmanları, bakımın ayrılmaz bir parçası olarak, iyi bir nemlendiricinin önemi hakkında konuşur.
Haliyle, sepete bir tane de siz atarsınız. Cildiniz iyileşme gösterse de tahriş olabilir, yeni durumdan hoşlanmayarak reaktif bir hal alabilir. Kaşıntılar ve garip lekeler görülmeye başlayabilir. Ne de olsa artık gençliğinizin baharında değilsinizdir.
Bir şeyin yanlış gittiğini anlamak için de bilim insanı olmanıza gerek yoktur.
Tembel Cilt
Kişinin genetik yapısı, güneşe maruz kalma, beslenme, yaşam tarzı, stres, alkol ve sigara kullanımı en yaygın cilt gevşekliği sebepleridir. Biyolojik saatin yanı sıra alışkanlıklar, beslenme tercihleri, güneş ışığına veya reaktif kimyasallara maruz kalma, önemli ölçüde kilo kaybı, mimikler, kronik stres ve yer çekimi gibi faktörler cildin durumunu etkiler.
Nemlendirici kullanımının arkasındaki teori, transdermal su kaybını önlemektir. Yani, bir tür tıkayıcı bileşenle kapatarak cildinizi nemli ve esnek tutmaktır.
Bazı dermatologlar, nemlendiricilerin cildi tembelleştirdiğine ve doğal nemlendirici faktörlerin salgılanmasını önleyerek kuru, reaktif, tahriş olmuş, pul pul bir cilde yol açtığı için zararlı olduğuna inanıyorlar.
Şok olabilirsiniz ama azın daha çok olduğunu düşünerek bu teoriye bir şans verip nemlendirici kullanmayı bırakanların paylaşımlarına göre sonuç hayli şaşırtıcı:
Uzun süren o tahriş halinin ardından, ciltleri neredeyse bir zen durumuna geçerek tepki vermeyi bırakmış, kaşınmayı durdurmuş, pul pul dökülmeyi kesmiş. Zamandan ve paradan tasarruf ederek uzun zamandır olmadığı kadar iyi göründüklerini söylemişler.
Yaşlanmakla barışmak hepimizin istediği şey. Bu kolay değil. Bu fikre duygusal olarak alışmamız gerekiyor.
Sonuçta, alternatifi o kadar da hoş değil.
Kaynak:
https://medium.com/swlh/i-threw-out-moisturizer-to-save-my-middle-aged-skin-7f4a4e5ef2b9