Hindi, hem değerli bir protein kaynağı hem de oldukça hafif ve lezzetli bir et türü. Bununla beraber, az yağ içerdiği için kalp-damar sağlığını ve kilo kontrolünü de destekliyor. Yılbaşı davetlerinin geleneksel lezzeti artık dört mevsim sofralarımızı süslüyor. Bunu da sağlıklı bir lezzet olmasına borçluyuz. Üstelik hindi etini bütün olarak tüketmek zorunda değiliz. But, göğüs fileto veya farklı formlarda parça halde satın alabileceğimiz hindi eti, mutfakta kolaylık ve lezzeti bir arada arayanların tercihi.
Tavuktan daha az kalorili
Kanatlı ailesinden olduğu için genellikle tavuk etiyle kıyaslanan hindi eti daha az kalorili. Protein ağırlıklı beslenen ya da benzer diyetler uygulayanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağı. Ayrıcalıklı bir lezzet sunmanın yanı sıra hindi, selenyum, fosfor, demir, çinko ve B3, B5, B6 vitaminleri ile besin öğeleri açısından müthiş bir zenginliğe sahip.
Karaciğer dostu
Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan hindi eti kandaki yağ değerlerinin düzenlenmesine de destek oluyor. Tam bir karaciğer dostu olan hindi, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükseltip kötü kolesterol olan LDL’yi düşürüyor. Böylece sağlıklı bir diyetin olumlu sonuçları kan değerlerimize de yansıyor.
Hindinin zenginlikleri
Fosfor: Kalsiyumdan organizmamızın en değerli minerali fosfor. Hindi, mükemmel bir fosfor kaynağı. Bu mineral kemik ve diş sağlığının şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Kanın pH değerini dengede tutmaya yardımcı olan bu mineral hücrelerin yenilenmesinde de aktif görev alıyor.
Demir: Hindi eti, insan bedeninin ihtiyacı olan demir açısından da iyi bir kaynak. Etin her bir hücresi demir içeriyor. Demir ise kandaki alyuvarlara oksijen taşıdığı için hücreler açısından çok değerli.
Çinko: Bağışıklık sistemi için çinko çok değerli. Genetik materyallerin oluşturulmasında rol oynuyor. Yaraların iyileşmesinde, tat alma duygusunun güçlenmesinde ve fetusun gelişmesinde çok önemli. Hindi eti çinko açısından çok zengin.
Selenyum: Bu mineral vücudumuzdaki antioksidan enzimlerin başında geliyor. Serbest radikallerin ortaya çıkmasını engelleyen selenyum hindide bolca bulunuyor. Tiroit hormonlarının düzgün çalışmasında da bu mineral görev yapıyor.
Pantotenik asit: Bilinen diğer adı B5 vitamini. Enerjimizi kullanmamızı sağlayan bir anahtar olduğunu düşünebiliriz. Bir koenzim olan B5 vitamini steroid hormonlarının, hemoglobinlerin ve nörötransmitörlerin üretilmesine destek oluyor.
B12: Hatırı sayılır düzeyde B12 kaynağı olan hindi eti, özellikle gebelik planlayan kadınlar için çok değerli bir besin. Çünkü B12 vitamini, folik asit olarak da bilinen B9 ile beraber çalışıyor. Kanda alyuvarların oluşturulmasına destek olan bu vitamin sinir ve kemik hücrelerinin oluşumuna yardım ediyor.
Fırında hindi budu en iyi nasıl pişirilir?
- Harika bir hindi budu yapmak istiyorsanız öncelikle hindiyi tuzlu suda 1-2 saat dinlendirebilirsiniz.
- Bu işlemden sonra hindiyi bir marinada yatırabilir ya da doğrudan pişirebilirsiniz.
- Hindiyi önceden 165 ºC’de ısıtılmış fırına koyun. Fırının alt kısmına ise içi suyla dolu, yüksek ısıya dayanıklı bir kase yerleştirin. Bu işlem hindinin kurumasını engelleyecektir.
- Kilosuna bağlı olarak pişirme süresi değişebilir. Örneğin iri bir hindi budu yaklaşık olarak 1 saate pişer. Daha küçük butların pişmesi ise 50 dakika sürebilir. Fırın torbası kullanacaksanız pişirme süresi kısalabilir.
- Ayrıca fırınınızın özellikleri ve kapağının ne kadar sıklıkla açıldığı da pişirme süresini etkiler. Bu nedenle kapağı açmadan kontrol etmenizde yarar var.
- Batırmalı gıda termometresi edinmeniz daha lezzetli ve tam kıvamında hindi eti pişirmenize yardımcı olabilir.
Sadece 30 dakikada nefis atıştırmalık
Bal-hardal, sarımsak-limon, portakal suyu-akçaağaç şurubu ya da portakal marmeladı-şeftali suyu gibi karışımlardan damak zevkinize uygun olanı seçin. İri jülyen doğrayacağınız hindi göğsünü önce biraz zeytinyağına sonra da bu soslardan birine bulayarak fırın ızgarasına dizin. Önceden 200ºC’de ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Kıtır ve lezzetli atıştırmalığınız hazır…
100 gr hindi göğüs | 100 gr hindi but | |
---|---|---|
Kalori | 140 | 162 |
Protein | 30,2 gr | 28,8 gr |
Karbonhidrat | 0 gr | 0 gr |
Yağ | 1,2 gr | 4,3 gr |
Doymuş | 0,4 gr | 1,5 gr |
Tekli doymamış | 0,2 gr | 1,0 gr |
Çoklu doymamış | 0,3 gr | 1,3 gr |
Kolesterol | 86 mg | 112 mg |
Diyet lifi | 0 gr | 0 gr |