Yaz aylarıyla beraber daha sık ortaya çıkan besin zehirlenmelerine daha çok parazit, virüs veya toksinlerin yoğun olarak bulunduğu su ve gıdalar neden oluyor. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genellikle yemekten ortalama 6-48 saat sonrasında ortaya çıkıyor. Zehirlenme vakalarında en sık görülen ana belirtiler mide bulantısını takip eden kusma, ishal ve mide krampları… Daha ileri aşamada da baş ağrısı, ateş ve baş dönmesi görülüyor.
Mide bulantısı-Kusma:
Besin zehirlenmelerinin ilk belirtisi mide bulantısıdır. İlerleyen süreçte mide bulantısı kusma şeklinde devam eder. Çünkü vücut zehirlenmeye tepki olarak kusarak vücuttan zehri atmaya çalışır. Bu nedenle 24 saat boyunca kusmayı engelleyecek herhangi bir ilaç kullanılmamalı. Kusma nedeniyle vücut su ve elektrolit kaybeder. Kaybedilen suyu ve elektroliti yerine koymak ve mideyi rahatlatmak için bol su tüketmek gerekir.
İshal:
Gıda zehirlenmelerinde görünen ishalin birkaç gün devam ettiği durumlarda kaybedilen sıvının yerine konması son derece önemlidir. Bu dönemde bolca su ve yağsız sıvı alımına özen gösterilmelidir. Uzmanlar gıda zehirlenmesi halinde ishali kesen ilaçların kullanılmasını önermiyor. Çünkü ilaçlar ishali kesmekle birlikte, hastanın dışkı yoluyla atacağı toksinlerin vücutta kalarak bakterinin bağırsakta daha da çoğalmasına neden olur. Makul olanın ilk 24 saat içinde bu ilaçların kullanılmaması olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu süreçte yemek yemekten kaçınmak yerine belirtiler iyice azalıp kaybolana kadar su ve sıvı gıdalar sonrasında da pirinç lapası, haşlanmış patates gibi gıdalar tüketilmesi, bağırsak hareketliliğini artıracak üzüm, incir, kayısı gibi meyvelerden ve çiğ sebzelerden uzak durulması öneriliyor.
Mide krampları:
Besin zehirlenmelerinin belirtilerinden biri de şiddetli kramptır. Mide krampı alt göğüs bölgesi pelvis veya mide ile kasık arasında meydana gelen keskin ve belli aralıklarla tekrar eden kasılmalara verilen isimdir. Mide krampları alınan gıdadan birkaç saat sonra ortaya çıkar. Ağrı birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişebilir.
Ateş:
Viral besin zehirlenmelerinde karın ağrısı, kusma ve kusmayla birlikte baş ağrısı, ateş ve titreme de görülebiliyor. Aslında ateşlenme vücudun savunma sisteminin bir tepkisi. Normal vücut sıcaklığında virüslerin ve bakterilerin etkinlikleri daha yüksektir. Vücut sıcaklığının yükselmesi ise sıcaklık değişimlerine karşı duyarlı olan bu mikroorganizmaların çoğalmasını güçleştirir.