Son yıllarda artan sağlıklı beslenme trendiyle birlikte yeni neslin adeta yeniden keşfettiği nohut, binlerce yıldır zengin fakir demeden tarihin kadim lezzeti olarak sofraları süslüyor.
Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen nohut, lezzetli olduğu kadar besleyici de bir baklagil. Sağlıklı beslenmeye verilen önemin artması ve vejetaryen beslenme trendleri sayesinde eski popüler günlerine yeniden dönen nohut, yeni tariflerle birlikte mutfaklarda daha fazla yer almaya başladı. Geçmişte daha çok etli tencere yemeği ya da humus olarak tüketilen nohut, günümüzde salatalardan makarnalara, çorbalardan mezelere, ekmek ve kurabiyelerden atıştırmalıklara kadar uzanan geniş bir yelpazede kendisine kullanım alanı buluyor.
Türk mutfağının yanı sıra Hindistan ve Pakistan mutfaklarının da gözbebeği olan nohut, dünyada ekimi yapılan ilk bitkilerden biri. Romalılar tarafından ilaç ve baharat yapımında da kullanılan nohutla ilgili olarak uzmanlar, Suriye (Tell el Kerkh)’de bulunan ve M.Ö. 7260 (Erken Neolitik) yıllarına ait oldukları saptanan nohut tanelerinin en eski örnekler olduğu belirtiyorlar. Bu bilgiden de yola çıkarak nohutun insanlık tarihinde ne denli önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşmak mümkün.
Hem lezzetli hem faydalı…
Bünyesinde bitkisel protein, demir, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi minerallerin yanı sıra A, C, E, K ve B grubu vitaminleri içeren nohut, hastalıklara karşı vücut direncini artırmada son derece etkilidir. Anne sütünü artırma özelliğine de sahip olan nohutun özellikle dış kısımları yüksek miktarda posa içerir. Bu özelliği sayesinde kalp damar sağlığının korunmasına da yardımcı olan nohuttaki potasyum, aynı zamanda kolesterolün düşürülmesine ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Uzmanlar özellikle kalp damar sağlığı konusunda sorun yaşayanların ve diyabetlilerin sıkça nohut tüketmelerini öneriyor. B ve E vitaminlerinden yana zengin olan nohut, çok yüksek ısıda pişirilmesi halinde protein kaybına uğruyor. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kısa sürede sağlamasıyla ün yapan nohut, lifli bir besin olması sebebiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. İçerdiği E vitamini sayesinde yaşlanmanın etkilerini de geciktirmeye etki eden nohut, cilt elastikiyetinin korumasına katkı sağlıyor.
Derleme kaynaklar: www.gozetarim.com.tr https://acikders.ankara.edu.tr www.sabah.com.tr