Tarif ve fotoğraf: Cansu Coşkun
Sağlıklı ve işlenmiş gıdadan uzak beslenme şekli hem çok lezzetli hem de çok tatmin edici olabilse de, bazen herkesin kaçamaklara ihtiyacı olabiliyor. Günlük diyetimiz her zaman mevsimsel, sağlıklı, işlenmemiş gıdalar temelinde de olsa, kimi zaman bir hafta sonu kahvaltısında, kimi zaman özel bir akşam yemeğinde, hepimiz o anlığına içindekileri düşünmeyi bırakıp neredeyse önümüze geleni yiyoruz… Bu sefer de o anlar için, size mahçup bir zevkin tarifini paylaşmak istiyorum. Öyle ki bu akıllara zarar beyaz çikolatalı pancake, benim hayatımda yediğim en leziz pancake oldu. Bu tarifte klasik bir pancake ile yanına yapacağımız beyaz çikolatalı ganaj sos, pastacılığın en temel tariflerinden biri olmakla beraber istediğiniz her türlü tatlı ve pastacılık tarifinde kullanılabilir. Geçelim tarife.
Pancake malzemeleri:
- 250 gr un
- 360 ml bitkisel veya hayvansal süt
- 2 adet yumurta (beyazı sarısı ayrılmış)
- 1 paket vanilin veya 1 çorba kaşığı şeker
- 2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
Bir kasede un, şeker veya vanilin, kabartma tozu ve tuzu birleştirin. Diğer yanda ıslak malzemeleri yani yumurta sarılarını, tereyağı ve sütü ekleyerek çırpın. Başka bir kapta ise yumurta beyazlarını mereng oluncaya dek (kabı ters çevirdiğinizde aşağıya dökülmeyecek, katı kıvam) orta devirde çırpın. Yumurta beyazlarını karışıma direk eklemektense mereng halinde eklemek, pancake kıvamının çok daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlayacak. Mereng de hazır olunca onu kenarda bekletip, kaplara ayırdığınız kuru ve ıslak malzemeyi bir araya getirip iyice karışana kadar çırpın. Çırpma işlemi bittikten sonra karışıma yumurta akını da ekleyip mereng kıvamını söndürmeden hafif hafif katlayarak karışıma yedirin. Homojen şekilde karıştığı an karıştırmayı bırakın. Zeytinyağı ile yağladığınız ve ısıttığınız bir krep tavasına karışımı pancake büyüklüğünde olacak şekilde bir kepçe yardımıyla dökün. Üst tarafında baloncuklar çıktığı anda pancake’leri ters çevirin ve diğer tarafını da pişirin. Tüm karışımı bu şekilde pişirmeye devam edin.
Beyaz çikolatalı ganaj:
- 1 paket krema
- 160 gr beyaz çikolata
Kremayı bir sos tenceresinde kaynayana dek karıştırarak pişirin. Kaynadığı anda altını kapatıp parçalara böldüğünüz beyaz çikolatayı ekleyin ve tamamen eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. İyice karıştıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar 10-15 dakika arada karıştırarak bekletin. Bir tabakta üst üste dizdiğiniz pancake’lerin üzerine garajı döküp, kırmızı meyvelerle süsleyin. Kırmızı meyveler hem görüntü olarak hem tat olarak bu sosu müthiş tamamlıyor. Afiyet olsun.