Evde kendi ekmeğinizi yapmak istiyor ya da hamur işlerini seviyor ama rafine beyaz un kullanmak istemiyorsanız çözümünüz var. Aslında sorun beyaz unun üretildiği buğdayda değil, üretim şeklinde. Çünkü rafine beyaz un yapımında buğdayın vitamin ve minerallerle dolu “rüşeym” kısmı ve “kepeği” ayrıştırılıyor. Geriye sadece posası ve vitaminleri azalmış, nişasta ve karbonhidrattan ibaret bir ürün kalıyor. Besin değerlerini korumayı başaran farklı unlar son dönemde mutfaklarda daha fazla kullanılmaya başlandı. İşte bu unlardan bazıları…
Hindistancevizi unu
Toz ve kuru Hindistancevizi etinden yapılıyor. Bu un çeşidi lif, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin. Glisemik indeksi düşük; ayrıca buğday ununa göre daha fazla life ve daha az karbonhidrat içeriğine sahip. Journal of Medicinal Food’da gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, Hindistancevizi ununun yüksek besin yoğunluğu kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor.
Badem unu
Protein, lif ve mineraller açısından zengin bir un çeşidi… Sağlıklı olmasına rağmen bir oturuşta ¼ bardaktan fazla badem unu tüketmeyin çünkü badem ununu büyük miktarlarda sindirmek zor olabilir.
Karabuğday unu
Glutensiz karabuğday unu kalp sağlığı için öneriliyor. Ayrıca protein, lif, E vitamini ve mineraller bakımından zengin olan karabuğday unu, fazla kabarması istenmeyen hamur işlerinde daha çok tercih ediliyor. Kek gibi kabarması istenen hamur işlerinde ise badem unuyla birlikte kullanılması öneriliyor.
Keçiboynuzu unu
Keçiboynuzunun sağlık için pek çok faydası var. Protein, çinko, magnezyum içeriğinin yanı sıra vitamin zengini. Kemik sağlığını güçlendiren kalsiyum barındırdığı için tüketilmesi özellikle öneriliyor.
Nohut unu
Nohut unu, nohuttan elde edilen besinlerden biri. Gluten içermiyor, iyi bir lif kaynağı; ayrıca vitaminler ve mineraller açısından da zengin. Yarım kase kadar nohut unu yaklaşık 3 gr. yağ, 10 gr. protein, 5 gr. lif içeriğine sahip.
Siyez unu
İsmini son yıllarda çok fazla duyduğumuz siyez unu, düşük glisemik endeksi ve yüksek protein içeriği ve doyurucu olmasıyla ekmek ya da hamur işlerinde sık tercih ediliyor.
Kinoa unu
Kinoa tohum olarak tüketilmesinin yanı sıra son dönemde un olarak da kullanılıyor. Protein, vitamin, mineral ve lif içeriği zengin olan kinoa ununun fındık tadını anımsatan bir lezzeti var. Çölyak hastalığı olanlar glutensiz olduğu için kinoa ununu rahatça kullanabiliyor.