Mutfakta kullandığınız tüm ekipmanları bulaşık makinesine tıkıyor musunuz? Yoksa bazılarını elde yıkamayı mı tercih ediyorsunuz? Özellikle bıçakların ilk günkü performanslarını korumaları için elde yıkanması öneriliyor. Neden mi, yanıtlar içeriğimizde.
Öncelikle bıçakların keskinliğini korumak için elde yıkanması öneriliyor. Bulaşık makinesi bıçağınızın kalitesine zarar verebilir, üzerindeki koruyucu tabakayı zayıflatabilir ve kullanılan deterjanın türüne bağlı olarak yıkama işlemi pas veya korozyona neden olabilir. Malzemesinden bağımsız olarak tüm bıçaklar ılık suda elde yıkanmalı, durulanmalı ve hemen kurulanmalı.
Bıçaklarınızı ilk günkü performansını koruyabilmek için onları mümkün olan en iyi durumda tutmak önemlidir. İşte bazı pratik öneriler:
- Onları saklamak için çekmeceye atmayın. Bıçaklar yüzde 100 kuru (ve temiz) değilse, yüzeyindeki her girinti küf ve bakteriler için mükemmel bir üreme alanı haline gelebilir. Bıçaklarını saklamak için özel kutulardan ya da mıknatıslı bıçak tutucu askılardan tercih edebilirsiniz. Kuru olduğundan eminseniz plastik kılıfları da kullanabilirsiniz.
- Her zaman bir kesme tahtası kullanın. Asla ve asla tezgahınızın üzerinde bir şey kesmeyin. Ve hazır kesme tahtasından bahsetmişken, bıçağınızın kenarını tahtayı kazımak için kullanmayın.
- Bıçaklarınızı kirlenir kirlenmez yıkayın. Bulaşıkların geri kalanıyla birlikte bekletmeyin. Karbon çelik bıçakların asla bulaşık makinesine girmemesi ve 10-15 dakikadan fazla neme maruz kalmaması gerektiğini, aksi takdirde paslanmaya mahkum olduklarını unutmayın. Paslanmaz çelik bıçaklar bu konuda daha kullanışlılar.
- Bıçaklarınızı kendi kendine kurumaya bırakmayın. Yıkanır yıkanmaz, mikrofiber bir bezle kurulayın. Bıçağın üzerinde su kalması, bıçak paslanmaz çelik olsa bile kararmaya veya paslanmaya yol açabilir.
- Bıçaklarınızı sadece gıda üzerinde kullanın – kargodan gelen koli paketini açmak için değil.
- Son olarak doğru bıçağı kullandığınızda emin olun.
-Şef bıçağı ağır işleri yapar; dilimleme, küp küp doğrama, kümes hayvanlarını parçalara ayırma.
-Tırtıklı bıçaklar ekmek ve kek dilimlemek içindir.
-Fileto bıçağı balığın kılçıklarını ayıklamak için,
-Soyma bıçağı ise elma soymak veya domates çekirdeklerini çıkarmak gibi daha fazla kontrol gerektiren hassas işler içindir.
Kaynak: https://medium.com/@lindalum_2779