En yumuşak et hangisidir? Sulu ve tam kıvamında biftek pişirmek için püf noktaları nelerdir? Merak ettiğiniz soruların yanıtları içeriğimizde.
- En yumuşak biftekler, kasın fazla hareket etmek zorunda kalmadığı kesimlerden gelir. En iyi seçenekleriniz filet mignon, bonfile, antrikot, New York Strip, T-bone’dur.
- Dinlenmiş sığır eti daha zengin bir kokuya ve daha iyi bir tada sahiptir. Sığır eti iki şekilde dinlendirilebilir. Islak dinlendirme, bifteğin vakumla kapatılması ve birkaç gün boyunca buzdolabında saklanmasıdır. Kuru dinlendirme ise sığır etinin kontrollü bir ortamda birkaç hafta ile birkaç ay arasında dinlendirilmesidir. Kuru dinlendirmeyle en iyi leziz biftekler elde edilir, ancak kuru dinlendirilmiş sığır eti aynı zamanda en pahalı olanıdır.
- Kemikli bifteklerin kemiksiz bifteklere göre daha yumuşak olması gerekmez. Ete nüfuz edecek yeterli ilik yoktur. Kemiğin etrafındaki et daha az pişer ve daha nadir çıkar ve bu nedenle çok fazla kurumaz.
- Otla beslenen sığır eti daha “etli” bir kokuya ve tada sahiptir. Tahılla beslenen sığır eti ise daha yumuşak ve etli olur. Otla beslenen ineklerden elde edilen sığır eti ayrıca tahılla beslenen ineklerden elde edilen sığır etinden daha yüksek miktarda sağlıklı yağ asitleri içerir.
- Daha lezzetli bir biftek için kuru salamura yapabilirsiniz. Bifteğinizi pişirmeden hemen önce tuzlamak yerine, yaklaşık bir saat önceden tuzlayıp buzdolabında kapalı bir kapta dinlendirebilirsiniz.
- Boyut ve sıcaklık bir rol pişirmede önemli oynar. Genel olarak, kalın bir biftek ince bir bifteğe göre daha yavaş pişer ve soğutulmuş bir bifteğin pişmesi oda sıcaklığındakine göre daha uzun sürer.
- Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak, biftekleri buzdolabından çıkarın ve pişirmeden önce 15-20 dakika mutfak tezgahının üzerinde bekletin. Bu onları oda sıcaklığına getirecek, böylece daha hızlı ve daha eşit pişeceklerdir.
- Bifteklerinizi orta ila orta-yüksek ateşte kızartın – daha kalın kesimler için daha yumuşak bir ısı kullanın- ama asla yüksek değil. Bifteklerinizin dışının kızarmış ve içinin pişmiş olmasını istersiniz, yüzeyinin kömürleşmiş ve içinin çiğ olmasını değil.
- Bifteğinizin istediğiniz gibi pişip pişmediğini anlamanın tek yolu bir et termometresidir. Zamana ve renge bakarak pişip pişmediğini anlayamıyorsanız et termometresi güvenli bir seçim olacaktır.
- Bifteklerinizi ocaktan aldıktan sonra 5 ila 10 dakika dinlendirin. Pişirme sırasındaki ısı, kas liflerinin dışarıdan başlayarak daralmasına ve etin suyunun ortaya doğru sıkışmasına neden olur. Dinlendirme bu kas liflerinin gevşemesini sağlar, böylece bifteği kestiğinizde etin suyu dışarı akmaz ve ete geri döner.
- Amerikalı yazar Harold McGee, Keys to Good Cooking adlı kitabında bifteğin hedeflenen iç sıcaklığa ulaşmadan 3-5°C önce ateşten çekilmesini öneriyor. “Et dinlendikçe, kalan ısı ve bunun neden olduğu pişmenin devam etmesi nedeniyle iç sıcaklığı yükselmeye devam edecektir.
- Acemi aşçıların düşündüğünün aksine, bir tarifi iki katına çıkarmak her zaman pişirme süresini iki katına çıkarmak anlamına gelmez. Izgarada bir biftek pişirmek 7 dakika sürüyorsa, ızgarada iki biftek pişirmek de 7 dakika sürecektir. Yine de ızgarayı veya tavayı asla aşırı doldurmayın – ısının dağılımı için yeterli alan bırakın.
- İyi bir biftek kendi başına enfes bir lezzettir; ancak son bir dokunuş eklemek – örneğin, bir parça tereyağı onu başka bir seviyeye taşıyabilir.
Kaynak: https://dimnikov.com/