Bugünün dünyasına şekil veren Z kuşağı ile 2. Dünya Savaşı sonrasında dünyaya gelen Baby Boomer’ların seyahat alışkanlıklarına bakarak, müthiş bir “kuşak çatışmasına” tanık olabilirsiniz. İşte gezgin boomer’lar ile Z’ler arasındaki gülümseten farklar!
Her kuşağın farklı alışkanlıkları var ve günümüz dünyasında kuşak farkı aralığı giderek daralıyor. Her kuşak kendinden sonra geleni, her gelen yeni kuşak da kendinden önce gelenleri eleştirip beğenmiyor. Baby Boomer’lar ile Z kuşağı arasında X ve Y olmak üzere iki kuşak olsa da şu an için en keskin farklar BB’lar ile Z’ler arasında yaşanıyor.
Baby Boomer’lar, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan nüfus patlamasıyla doğan tam 1 milyar bebeği tanımlıyor. 1946-1964 arasında doğanlar bu kuşağa dahil. Her ne kadar kuşakların davranışları arasında “uçurumlar” olsa da Z kuşağının içinde doğduğu teknolojik ortamın temellerini Baby Boomer’lar attı. Gelelim Z Kuşağı’na… 2000’lerde doğanlar için Z kuşağı diyoruz, yani tam olarak teknoloji bebekleri. Onları internetten bağımsız düşünemeyiz. Bu durum alışkanlıklarını, yaşama, sanata, dünyaya bakışlarını bir hayli farklılaştırıyor ve elbette seyahat anlayışlarını da…
Gezgin Boomer’lar ile Z’lerin Farkları
1-Boomer’lar: Seyahate çıkmadan önce gezginler için oluşturulmuş özel kitap serilerini inceler, seyahat acentelerinden detaylı bilgi alırlar.
Z’ler: İnternet paylaşımları, yorumlar ve youtube video’ları, gidecekleri bölgeler için bilgi almalarına yetiyor.
2-Boomer’lar: “National Geographic’te Sidney hakkında harika bir gezi yazısı okudum. Haydi, 6 ay sonra için oraya bir gezi planlayalım.”
Z’ler: “Insta’da çok severek takip ettiğim biri Bora Bora’dan müthiş bir fotoğraf paylaştı. Haydi, yarın Bora Bora’ya gidelim.”
3-Boomer’lar: Üç adet bavul; hava serin olursa diye kazak, her gün için yedek kıyafet, saç kurutma makinesi, yedek mayo, bol bol çorap, yürüyüş ayakkabısı, gece elbisesi, şişme yatak ve daha pek çok gerekli gereksiz detayı yanında taşır.
Z’ler: İrice bir sırt çantası yola çıkmak için yeter.
4-Boomer’lar: Ağrı kesici, uyku ilacı, alerji ilacı, sargı bezi ve daha akla gelebilecek pek çok ilaçla yola çıkar.
Z’ler: Bir diş fırçası yetiyor, macunu nasıl olsa her yerde bulur.
5-Boomer’lar: Boyun yastığı ve uyku gözlüğü olmadan asla seyahate çıkmaz!
Z’ler: Tablet, telefon ve kulaklık yoksa seyahat bir işkence olabilir.
6-Boomer’lar: Günlük programları şöyledir: Kahvaltı, şehir turu, tarihi yerleri ziyaret, biraz uyku, iyi bir restoranda akşam yemeği…
Z’ler: Yerel yaşama uyum sağlayan her şey spontane şekilde programa dahil edilir.
7-Boomer’lar: Bölgenin en iyi ve temiz şehir otelleri aranır, taranır ve orada konaklanır.
Z’ler: Web sitelerinden, puanlama sistemi ve yorumlar takip edilerek seçenekler incelenir, en ekonomik olan seçilir. Temizlikten daha çok odada ücretsiz wi-fi, HD televizyon, akıllı duş olması önemsenir.
8-Boomer’lar: Bölgede gün doğumu en iyi nerede izleniyorsa asla kaçırılmaz.
Z’ler: Sabah erken kalkmak mı? Lütfen onları kimse rahatsız etmesin!
9-Boomer’lar: Oda servisi candır.
Z’ler: Sokak lezzetleri denenmezse o seyahat seyahatten sayılmaz.
10-Boomer’lar: Ertesi günü kaçırmamak için erken yatmak önemlidir.
Z’ler: Bir daha mı geleceğiz dünyaya, o halde eller havaya!