Büyümek nasıl normalse, yaşlanmak da o kadar normal. Hepimiz bir şekilde hayatın bu evresiyle tanışacağımız için iyi yaşlanmanın anlamı hakkında düşünmeliyiz. Her şey plana uygun giderse, 90 yaşına kadar yaşayacağız diyelim. Yani, dünyadaki zamanımızın ikinci yarısının önemli bir kısmını bu evrede geçireceğiz.
Peki, nasıl yaşlanmalıyız? Zihinsel çöküş yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mı, yoksa yaşlılık kendimize anlattığımız hikayelerden başka bir şey değil mi?
Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de Nörobilimci – Psikolog Profesör Levitin, Dalai Lama da dahil olmak üzere, iyi yaşlanan birçok yüksek profilli insanla görüşüp onlardan edindiği bilgileri kitabında bizlerle paylaşıyor ve yaşlanmayla ilgili mitlere ışık tutuyor.
Mutsuz Yaşlılar
60 farklı ülkede yapılan ankette, mutluluğun en fazla hissedildiği yaşının 82 olduğu ortaya çıktı. Yine de hepimiz istisna yaratabilecek, son derece huysuz, yaşlı insanlar tanıyoruzdur.
Yaşlılar Az Uyurlar
Yaşlıların gençler kadar uyumadıkları bir efsane. 90 yaşında bile 8 veya 9 saat uykuya ihtiyacımız var. Dalai Lama sağlığını, her gece 9 saatlik sağlam bir uykuya borçlu.
Yaşlı İnsanlar Daha Fazla Ağrı Çeker
Kronik ağrılar, 50’li ve 60’lı yaşlarda zirve yapar ve 70’li ve 80’li yıllarda tekrar azalırlar. Profesör Levitin, ileri yaşlarda ağrıların azalmasının sebeplerinin iyi anlaşılmadığını yazıyor. Bunun nedeni yaşlıların çok fazla şikâyet etmemeleri veya sinir sisteminde ağrı iletişimindeki bozulmalar olabilir.
Hafıza Kaybı Kaçınılmaz Değil
Yapılan bir araştırma stresin hafızamızı nasıl bozduğunu, üniversite öğrencileri ve daha yaşlı yetişkinler üzerinde inceledi. Sonuçta yaşlı yetişkinlerin hafıza testlerinde üniversite öğrencileri kadar iyi performans gösterdiği görüldü. Sonuca göre, bir şeyi hatırlamaya çalışmanın stresi ve kaygısı hafıza kaybına neden olabilir.
Efsanelerin bazıları çürütülse bile, yaşlanmayla birlikte gelen, beş duyunun zayıflaması ve kas kaybı gibi kaçınılmaz fiziksel değişiklikler de var. Bunları yavaşlatmak için ne yapabiliriz? Her yaşta nasıl zinde ve mutlu kalabiliriz?
- İlgili ve Meraklı Olmak
Sorular sorun, insanlarla ve çevrenizdeki dünyayla ilgilenin.
- Açık Fikirli Olmak
Zihni genç tutmak ve yeni sinir devreleri inşa etmek için, yeni deneyimlere ve yeni insanlara açık olun.
- Sosyal Olmak
Çeşitli yaşlardan insanlarla mümkün olduğunca sık görüşün. Sosyal çevrenizi koruyun ve büyütün. Yeni insanlarla etkileşim kurarak zihninizi genişletmek, beyin sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
- Sağlıklı Seçimler Yapmak
Koşmak veya yürümek için dışarı çıkmak beyni meşgul eder, çünkü, her adıma ve etrafınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Her gece aynı saatte yattığınızdan ve 8 saat uyuduktan sonra her sabah aynı saatte kalktığınızdan emin olun. Düzenli bir uyku rutinine sahip olmak, yaşlandıkça daha önemli hale gelir.
- Açık Yürekli Olmak
Bu mutluluğu belirleyen en önemli faktördür. Açık yürekli insanlar, insanlar sözlerini tutarlar, güvenilir, yardıma açık ve prensip sahibi olduklarından geniş bir sosyal gruba sahip olurlar.
Yaşlanmanın kaçınılmaz zihinsel ve fiziksel gerilemeyle birlikte gelmeyeceği konusunda daha umutlu olmalıyız. Bilimin verebileceği en iyi yaşlanma tavsiyelerini takip etmeye devam edip zarif, bilge, hoşgörülü, keyifli, huzurlu bir yaşlı olmayı hedeflemeliyiz.
Kaynak:
https://diannesullivanwriter.medium.com