Sarımsak! Sağlığı korumaya destek olur, virüslerle savaşır, bakterilerin yok edilmesine yardım eder, doğal bir antibiyotiktir, sık tüketen kolay kolay hasta olmaz…
Güçlü aromaya sahip şifa kaynağı bir besin olan sarımsak her derde deva. Sarımsak pişirildiğinde özelliklerinin bir kısmını yitirse de taze veya çiğ olarak tüketildiğinde sağlığı korumaya yardımcı oluyor. Bakteri, virüs ve mantarların da düşmanı olan sarımsak benzersiz lezzetiyle Akdeniz mutfağının en çok kullanılan besin kaynaklarından biri olma özelliğine sahip.
Sarımsak, içindeki “allisin” maddesi sayesinde yüzlerce yıldan bu yana sağlık ve şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Sarımsağı sık tüketenlerin daha sağlıklı olduğu yüzlerce yıldır bilinen bir gerçek. Antibiyotik etkiye sahip bir gıda olan sarımsak vücutta gelişen mantar sorunlarına ve çeşitli iltihaplanmalara karşı etkili doğal bir çözüm sunuyor. Ayrıca saçkıran, kepek, egzama gibi ciltte karşılaşılan sorunların giderilmesinde etkili bir madde. Sarımsağın ezilerek saç diplerine sürülmesi halinde saç dökülmesi ve saçkıran gibi sorunların büyük ölçüde giderilmesi de mümkün olabiliyor. Zaten bu nedenle sarımsak, başta saç bakım ürünleri olmak üzere kozmetik ve ecza ürünlerinin önemli hammaddelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Deniz mahsullerinin yanında
Bakır, kalsiyum, B6 vitamini ve fosfor gibi önemli vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran sarımsak aynı zamanda antibakteriyel özelliğe de sahip. İyi bir antioksidan olan sarımsak, vücutta oluşan serbest radikallerle mücadele eder ve hücrelerin yenilenmesine destek olur. Bu da bedenin zayıf düşmesini engelleyerek virüs, bakteri ya da mikropların atağı karşısında daha dirençli olmasına yol açar. Sarımsak vücutta ağır metallerin birikimini engeller. Özellikle balık ve deniz mahsulü tüketirken yanında bol sarımsaklı mezeler tercih etmek iyi bir fikir olabilir. İçeriğindeki zenginliklerden maksimum oranda faydalanmak için sarımsağın çiğ tüketilmesi önerilir.
Sarımsak aktif bileşikler sayesinde kan basıncını dengeler. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanların sarımsak tüketmesi önerilir. 24 hafta süren bir araştırmaya göre günde 600 – 1500 mg sarımsak tüketiminin, tansiyon ilacına eşdeğer etki yaptığı görülmüş.
Sarımsağın sağlık sırları
- A1, B2, B6 ve C vitaminleri, selenyum, bakır, kalsiyum, manganez ve fosfor zengini.
- Saç bakımında etken madde.
- Antibiyotik özelliğe sahip.
- Tarihte kolera, veba gibi hastalıklarla mücadelede kullanıldığı biliniyor.
- Romatizmal ağrıları gidermeye yardımcı olur.
- Kan basıncını, kolesterolü ve kan şekerini düzenler.
- Cinsel gücü artırır, iyi bir afrodizyaktır.
- İdrar söktürür, böbreklerde ve safrada taş oluşumunu engeller.
Sarımsaklı saç bakım maskesi
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağını bir çorba kaşığı badem yağı ile karıştırın. 4 diş sarımsağı iyice döverek püre haline getirin. Yağlı karışıma sarımsağı ilave edip homojen bir kıvam elde edin. Hazırladığınız karışımı saç diplerinize sürün ve masaj yaparak iyice yedirin. Ardından saçlarınızı bir kullan-at boneyle kapatarak en az yarım saat, daha iyi etki için bir saat bekletin. Daha sonra şampuan ve eğer kullanıyorsanız saç kremiyle saçlarınızı yıkayıp kurulayın. Haftada bir kez uygulandığında saç diplerinde oluşan kabukların, kepeklerin ve saç dökülmelerinin azaldığını görebilirsiniz.