Bisiklete ara sıra binenler ve bisiklet tutkunları için çok önemli bilgileri derledik. Size kalan ise bisikletinizle daha fazla zaman geçirmek için karar vermek.
Bisiklete binmeyi biliyorsunuz ancak bir türlü istediğiniz kadar zaman ayıramıyorsunuz.
Okuyacaklarınız daha sık bisiklete binmeniz için sizi teşvik edebilir. Eğer birkaç arkadaşınızla beraber bisiklete binmeye karar verdiyseniz ne mutlu size. Çünkü yalnız başına yapılan bisiklet turundan daha keyiflisi grup halinde yapılan bisiklet turudur. Tadını çıkarın! Parklar, bahçeler, hele bir de yalnızca bisikletliler için ayrılmış yollar varsa değmesinler keyfinize…
Orta ve ileri düzeyde bisikletçiler için birkaç tavsiye
Orta düzeyde, ara sıra bisiklete binen biri olarak kondisyonunuzu artırmak mı istiyorsunuz? 15 dakika alıştırma sürüşünden sonra 3 dakika boyunca pedala kuvvet verin. 90 saniye dinlendikten sonra bu rutini 4 kez tekrarlayın.
Eğer ileri düzeyde bisiklete binen biriyseniz bu spor sizin için adeta yaşam biçimi. Kendinizi biraz daha zorlamaya ne dersiniz? 25 dakika boyunca pedalları güçlü çevirin. Süre bitiminde 15 dakika rölantide kalın. Bunu 7 kilometrede bir tekrarlayın.
Hızınızı nasıl hesaplayacaksınız?
Gayet kolay. Bisiklet sürdüğünüz zamanı gittiğiniz parkurun uzunluğuna bölün. İşte “pace”, yani hızınız!
Bunlara dikkat!
İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi büyük şehirlerde bisiklet kullanmak ciddi önlem almayı gerektiriyor. Zira yayalar ve otomobil sürücüleri bisiklet kullananları çoğu zaman görmezden geliyor ya da gerekli saygıyı göstermiyor. Yolların durumunu da göz önüne aldığımızda güvenli bir sürüş için maksimum önlem ve dikkat gerekiyor.
• Başkalarına ait ya da vücudunuza uygun olmayan giysileri bisiklete binerken asla kullanmayın. • Karlı ve yağışlı havalarda dikkatli olun, korunaklı yerleri tercih edin. • Sağa dönerken sağ kolunuzu, sola dönerken sol kolunuzu vücudunuzla
90 derecelik açı oluşturacak şekilde kaldırarak sinyal verin.
• Durmak istediğinizde ise kolunuzu yana alarak vücudunuza paralel olacak şekilde aşağı doğru sarkıtın.
• Trafik kurallarına her zaman uyun.
• Önünüzdeki araçla aranızda en az iki saniyelik bir mesafe olmasına dikkat edin.
• Gece sürüşlerinde reflektörlü giysiler giyin.
• Kurallara uygun bir bisiklette, korna, ön/arka reflektör ve çalışır durumda frenler olmalı.
Hangi stil?
Dünyanın farklı noktalarında farklı tarzda bisiklet kullanan ünlü sporculara rastlamak mümkün. Mesela Alberto Contador ayakta durur gibi bisiklet kullanmasıyla ünlü bir sporcu. Adeta yürür gibi bisiklet binerken istediği zaman dinlenebiliyor, bazen de sanki dans ediyor.
Cadel Evans ise geleneksel şekilde oturarak bisiklete binmeyi tercih ediyor. Genç ABD’li sporcu Tejay Van Garderen ise ağırlığının bir kısmını kollarına vererek öne doğru hafif yatıyor. Bu tarzda sırt hafif eğriliyor ama Jens Voigt tarzı kadar değil. Voigt hem öne doğru yatıyor hem de neredeyse ayakta duruyor.
Marcel Kittel tarzı ise çok daha farklı. Kittel adeta bisikletiyle bütünleşiyor, öne doğru yatıyor ve oturmak için seleyi tercih etmiyor. Elbette siz bu stillerden birini benimsemek zorunda değilsiniz. Kendinizi en rahat ve güvende hissettiğiniz pozisyonda bisiklete binmeniz daha doğru olacaktır.
Kask takmayı ihmal etmeyin!
ABD’de yaşayan nüfusun yüzde 30’unun kendi bisikleti bulunuyor. Bisiklet sahiplerinin yüzde 45’i ise zaman zaman bisiklete bindiğini ifade ediyor. Bu rakamlar gelişmiş ülkelerde bisiklet sporunun ne kadar yaygın olduğunu ifade etmek için önemli. Ancak kazaları önlemek için gelişmişlik tek başına yeterli olamıyor, bilinç de gerekiyor.
2009’da ABD’de tam 51 bin kişi bisikletli kazalarda yaralandı. Oysa bu kazaları bisikletçiler için tasarlanmış özel giysiler ve kask kullanarak önlemek mümkündü. Bisiklet sporuna uygun giyinmek ve özel kask takmak kazalarda yaralanma riskini yüzde 74 ila 85 oranında azaltıyor.