Hem lezzetli hem de ekonomik bir yemek yapmak istediğimizde akla ilk gelen kesinlikle makarnadır. Basit bir tercih gibi görünse de farklı soslarla makarnanızı bambaşka bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Üstelik bitkisel seçeneklerle de benzersiz soslar yapmak mümkün. İşte size bitki bazlı 5 İtalyan makarna sosu tarifi!
Yeşil Sos
Ispanak, brokoli ve maydanoz gibi bulabildiğiniz yeşil sebzeleri ve otları haşlayın. Haşlarken bir diş soyulmuş sarımsak da ekleyin; sebzelere farklı bir aroma verecektir. Haşlanan sebzeleri süzgeç yardımıyla süzün. Sebzeleri bir kaba alıp zeytinyağı, tuz ve acı biber gibi sevdiğiniz baharatlarla karıştırın. Bu karışıma bir iki kaşık pişirme suyundan da ekleyebilirsiniz. Bu sırada makarnayı haşlayın ve sarımsaklı galeta ununu hazırlayın. Bunun için bir çorba kaşığı zeytinyağını ve bir diş doğranmış sarımsağı yapışmaz bir tavada hafifçe kavurun. Yağ kızdığında, bir avuç galeta unu ekleyin ve kızarana kadar sık sık karıştırarak kızartın. Haşlanan makarnayı yeşil sosla karıştırıp bol miktarda sarımsaklı galeta unu serpiştirerek servis yapabilirsiniz.
Cevizli Sos
Öncelikle makarnanızı haşlayın. Bir avuç ince kıyılmış cevizi geniş bir tavada kısık ateşte hafif çevirin. Cevizler kızardığında makarnayı, zeytinyağını, birkaç ince kıyılmış taze adaçayı yaprağını, tuz ve istediğiniz baharatlarla birlikte tavaya ekleyin. Hemen servis yapın. Aynı tarifi Antep fıstığı ve portakal kabuğu ile de deneyebilirsiniz.
Fındıklı Lahana Sosu
250 gr lahanayı kaynar suda birkaç dakika yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişmeye yakın suya bir diş sarımsak ekleyin. Lahanayı süzdükten sonra iki diş sarımsak, biraz zeytinyağı, yarım bardak fındık, tuz, 1 limonun kabuğu ve biraz sıcak suyu macun kıvamında bir sos elde edene kadar mutfak robotundan geçirin. Haşladığınız makarna ile sosu karıştırarak servis yapın.
Karnabaharlı Domates Sosu
İkiye bölünmüş çeri domatesleri zeytinyağında dağılana kadar soteleyin. 3 diş rendelenmiş sarımsak, acı pul biber ve bir yemek kaşığı salça ekleyin. Bir kase hafif haşlanmış karnabahar, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Makarnayı haşlayın. Ardından karnabaharların olduğu tavaya alın. Haşlama suyundan da birkaç kaşık ekleyip karıştırın. Üzerine biraz daha zeytinyağı ve karabiber gezdirerek servis yapın.
Cannellini Sosu
Makarnanızı haşlayın. Bu arada bir adet soğanı doğrayıp bol zeytinyağı, tuz ve karabiberle soteleyin, üzerine ezilmiş sarımsak ve kapya biber ya da pul biber ekleyin. Bir kutu cannellini fasulyesi ya da haşlanmış barbunya koyup karıştırın. Tüm malzemeleri yarım bardak makarna suyuyla birlikte kremsi olana kadar mikserden geçirin. Makarna ile sosu karıştırıp üzerine kıyılmış taze kekik veya maydanoz serpip servis yapın.
Afiyet olsun!
Kaynak: https://medium.com/