Yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata, bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Vücudunuz için gerekli temel mineralleri sağlar ve hatta sizi kalp hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir. Ancak şeker, yağ ve kalori oranı yüksek olabileceğinden ölçülü tüketilmesi önemlidir.
İşte bitter çikolatanın sağlık açısından en önemli yedi faydası:
- Temel besin maddeleri bakımından zengindir
Bitter çikolata tüm bu sağlıklı besin maddelerini yeterli miktarlarda sağlar:
- Demir
- Magnezyum
- Bakır
- Manganez
- Potasyum
- Fosfor
- Çinko
- Selenyum
- Güçlü antioksidan kaynağı
Çikolata antioksidanlar açısından zengin kabul edilir. Biyolojik olarak aktif antioksidanlar polifenoller, flavanoller, kateşinler ve diğer bazı maddelerdir. Polifenoller, badem gibi diğer gıdalarla birleştirildiğinde bazı LDL (kötü) kolesterol formlarını düşürmeye yardımcı olabilir.
- HDL kolesterolü yükseltir ve LDL kolesterolü oksidasyondan korur
Bitter çikolata yüksek kolesterole karşı koruma sağlayabilir. Yapılan bir araştırmada, likopen içeren bitter çikolata toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini önemli ölçüde azaltmıştır. LDL kolesterolün bazı formları vücudunuzdaki serbest radikallerle reaksiyona girerek oksitlenir, bu da LDL (veya “kötü” kolesterol) partiküllerinin kalbinizdeki arterlerin astarı gibi dokulara zarar vermesini sağlar.
- Kan basıncını düşürebilir
Bitter çikolatadaki flavonoidler, nitrik oksit (NO) üretmek için arterleri kaplayan endoteli uyarabilir. NO’nun işlevlerinden biri de arterlere gevşemeleri için sinyaller göndermektir, bu da kan akışına karşı direnci azaltır ve kan basıncını düşürür.
Birçok kontrollü çalışma, kakao veya bitter çikolatanın kan akışını iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini, ancak etkilerin genellikle hafif olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, halihazırda yüksek tansiyon tedavisi gören kişilerin diyetlerine kakao flavanolleri eklemekten herhangi bir ek fayda elde edememesi mümkündür. Bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
- Kalp hastalığı riskini azaltabilir
Bitter çikolatadaki bileşiklerin LDL’nin oksidasyonuna karşı oldukça koruyucu olduğu görülmektedir. Uzun vadede bu durum arterlerde daha az kolesterol birikmesine yol açarak kalp hastalığı riskini azaltacaktır.
Çalışmaların gözden geçirilmesi, haftada üç kez çikolata yemenin kardiyovasküler hastalık riskini %9 oranında azalttığını göstermiştir.
- Cildinizi güneşten koruyabilir
Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşikler cildiniz için de harika olabilir. Flavanoller güneş hasarına karşı koruma sağlayabilir, cilde kan akışını iyileştirebilir ve cilt yoğunluğunu ve hidrasyonunu artırabilir. Yine de çikolatanın güneş kreminin ve diğer güneşten korunma yöntemlerinin yerini alamayacağını unutmayın.
- Beyin fonksiyonlarını geliştirebilir
Araştırmalar, yüksek flavanollü kakao yemenin genç yetişkinlerde beyne giden kan akışını iyileştirebileceğini göstermektedir. Bu durum, her gün kakao yemenin neden dikkati, sözel öğrenmeyi ve hafızayı geliştirdiğini açıklayabilir.
Kakao flavonoidleri ayrıca hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı yetişkinlerde bilişsel işlevin korunmasına yardımcı olabilir ve bunamanın ilerlemesini azaltabilir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçek.
Kaynak: https://studyfinds.org/