Bitter çikolata sevenler için iyi bir haberimiz var. Birçok kişi için mutluluk kaynağı olan bu çikolata aynı zamanda çok da sağlıklı görünüyor. Demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin olan bitter çikolatadaki kakao, çeşitli sağlık yararları sağlayabilen antioksidanlar içeriyor. Diğer çikolata çeşitleri faydalı değil mi diye düşünebilirsiniz. Şöyle ki çikolata, yüksek düzeyde mineral ve antioksidan içeren bir bitki olan kakaodan yapılıyor. Ancak sütlü çikolata az miktarda kakao içeriyor.
Gelelim kakaonun faydalarına… Serbest radikalleri azaltmak, kan akışını iyileştirmek, kan basıncını düşürmek, kötü kolesterolü düşürmek, iltihabı azaltmak, insülin direncini azaltmak, beynin nöronlar arasında yeni bağlantılar kurma yeteneğini geliştirmek ve mikrobiyom çeşitliliği artırmak kakaonun en çok araştırılan yararları. Şimdi bunlara biraz daha ayrıntılı bakalım:
Aşırı miktarda serbest radikallerin vücuttaki hücrelere ve dokulara verebileceği hasarı ifade eden oksidatif stres, hızlı yaşlanmadan kalp hastalığına, diyabetten parkinsona, alzheimerdan kansere ve göz sorunlarına kadar birçok hastalık riskini artırır. Bitter çikolatanın içerdiği antioksidanlar serbest radikalleri nötralize eder ve böylece oksidatif stresi önler.
Düzenli olarak bitter çikolata yemek, bir kişinin kalp hastalığı geliştirme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bitter çikolatadaki bazı bileşikler, kalp hastalığı için iki ana risk faktörünü etkiler: Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol. Bitter çikolatadaki flavanoller vücutta nitrik oksit üretimini uyararak, kan damarlarının genişlemesine ve böylece kan akışını iyileştirip kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bitter çikolata ayrıca vücuttaki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini düşürebilen ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol düzeylerini artırabilen polifenoller ve teobromin gibi belirli bileşikler de içerir. Doktorlar LDL kolesterolü “kötü kolesterol”, HDL kolesterolü “iyi kolesterol” olarak adlandırır. HDL kolesterol, kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olurken, LDL kolesterol kan damarlarını daraltabilir. Ayrıca bitter çikolata, vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir.
İnsülin direnci
Sırada insülin direnci var. Vücudun insülin hormonuna yanıt vermeyi bıraktığında ortaya çıkan insülin direnci, anormal derecede yüksek kan şekeri seviyelerine neden olabilir. 2018’den 6 aylık bir çalışma, düzenli bitter çikolata tüketimi ile kan şekeri seviyeleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Sonuçlar, her gün 48 gr %70 bitter çikolata yemenin açlık glikoz seviyelerini ve insülin direncini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürdü.
Sinir sistemi
Bitter çikolata yemenin beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve alzheimer ile parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif durumları önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren araştırma bulguları da var. Bitter çikolatada bulunan flavanollerin, beynin özellikle yaralanma ve hastalığa yanıt olarak kendini yeniden düzenleme yeteneği olan nöroplastisiteyi artırabileceği düşünülüyor. Bazı araştırmalar ise bitter çikolata yemenin, sindirime yardımcı olabilecek bağırsak mikrobiyomunu artırdığını ortaya koyuyor.
Bu kadar çok faydası olan bitter çikolatayı bundan böyle gönül rahatlığıyla yiyebileceğinizi düşünebilirsiniz ama hatırlatmakta fayda var; bu leziz atıştırmalığın yüksek yağ ve kalori içerdiği de başka bir gerçek. Bu nedenle ne kadar faydalı olursa olsun ölçülü tüketmek en doğrusu.
Kaynak: medicalnewstoday.com