Yakın zamanlı bir araştırma beyinde hafıza ile negatif duygularla bağlantılı iki bölgenin arasında bir iletişim keşfetti. Çalışmaya göre bu iki bölge arasında iletişim ağı ne kadar çok artarsa kişi kendini o kadar kötü hissediyor.
Her şey beyin cerrahı Edward Chang’ın Kaliforniya Üniversitesi’nden psikiyatrist Vikaas Solah’a beyne yerleştirilen elektrotlarla ruh hali değişimlerini incelemeyi önermesiyle başladı. Aslında beyne elektrot yerleştirmek, sağlıklı bir birey için riskli bir hareket. Ama Chang zaten bu işlemin yapılması gereken epilepsi hastalarıyla çalışıyor. Diğer tedaviler işe yaramadığında, bu geçici elektrotlar nöbetlerin beyinde hangi bölümde oluştuğunu gösteriyor.
21 hastada denendi
Chang ve Solah deneylerinde bu hastalara belli aralıklarla ruh hallerini sorarak beyin-ruh hali arasındaki pencereyi aralamak için çalıştı. Chang, 21 epilepsi hastasının beynine elektrot yerleştirdi ve 10’unun beyin aktivitelerini yakından gözlemledi. Sohal ise bu kayıtlardan beynin farklı bölgelerinde elektrotların gösterdiği benzer hareketleri inceledi. “Buradaki soru şu: Bu hareketlerin boyutları eşit mi ve elektrotlarda hareket aynı anda mı artıyor? Öyleyse, beyin bölgeleri arasında bir iletişim var demektir. Biz buna iletişim ağı diyoruz.”
Sohal’a göre “hipokamp” yani hafızanın bulunduğu bölge ile negatif duygularla ilişkili “agamigdala” arasında defalarca özel bir iletişim oluşuyor. Beynin bu iki bölgesi arasında senkronize hareketlenme saniyede 13 ila 30 kez olmaya başladığında kişiler ruh hallerinin kötüye gittiğini söylüyor.
Tersine çevrilebilir mi?
Sohal beyindeki bu iki bölgenin birlikte çalıştığında insanı aşağı çeken bir yol oluşturduğunu düşünüyor. Sohal, “Kendinizi kötü hissedersiniz, aklınıza daha kötü deneyimleriniz gelir ve daha da depresif olursunuz. Bu tabii ki spekülatif ama depresyon ile anksiyeteye bağlı deneyimler de benzer şekilde gelişir” diyor. Michigan Üniversitesi’nden psikiyatr ve nörolog Brendon Watson bu buluş doğruysa, doktorların depresyon ve anksiyete bozukluklarına sahip kişilerde beyindeki bu döngüyü tersine çevirmek için çalışacaklarını söylüyor.
Domino etkisinin sebebi
Nörologlar kötü ruh halinin neden kafamızın içinde domino etkisiyle katlanarak büyüdüğünü bulmaya artık çok yakın. Kaliforniya Üniversitesi’nden psikiyatrist Vikaas Sohal, bu tip ruh durumu sarmallarının beyinde iki ana bölge (hafıza ve negatif duyguların olduğu bölgeler) arasındaki iletişim ağıyla meydana gelebileceğini keşfettiklerini söylüyor. Sohal, sadece beyindeki bu iletişim ağının aktif olup olmadığına bakarak bir kişinin ruh halinin kötüye gidip gitmediğinin anlaşılabileceğini belirtiyor.